Punem câte un ban deoparte, evitând consumul inutil

0
cumparaturi
Foto: arhiva Practic Idei
Constantin Tiliuță, Brăila
Dragi prieteni,
Deși sunt bărbat și mă adresez unui sector în care, de ce să nu recunoaștem, femeile sunt mai pricepute, vă pot împărtăși din puțina mea experiență. Am 36 de ani și o experiență în munca de 20 de ani.
Am început să simt valoarea banului de mic, iar acest lucru m-a făcut mai responsabil în privința administrării banilor.
În familia noastră intră un singur salariu, pentru că soția nu are încă un loc de muncă, dar am învățat să ne gospodărim și să punem un ban la pușculiță. Plătim întâi toate facturile de utilități, după care suma rămasă o împărțim la 4 săptămâni (durata până la următorul salariu). Ni se mai dau bonuri de masă, pe care le împărțim astfel la 4 și avem cam 5 bonuri pe săptămână. Cu ajutorul acestora cumpărăm strictul necesar – ulei, zahăr, sare, paste, bulion. Facem cumpărăturile săptămânal de la un hipermarket, iar înainte am grijă să compar prețurile acestora cu ajutorul pliantelor care ne sunt împărțite. Alegem să cumpărăm de la cel mai ieftin hipermarket, iar mărunțișul rămas de la fiecare produs îl punem în pușculiță. Legumele, fructele le cumpărăm din piață la sfârșitul zilei, deoarece producătorii le vând mult mai ieftin. Verdețurile le luăm din grădina proprie. Pentru că stăm la casă și avem o bucată de pământ în curte punem ridichi, salată, mărar, pătrunjel, castraveți și răsaduri de roșii. Astfel, ne costă mult mai puțin și ne scutesc și de un drum la piață.
Iarna ne încălzim cu ajutorul unei centrale, însă punem deoparte și câteva lemne, în caz de urgență. Pe acestea le cumpărăm vara, deoarece sunt mult mai ieftine. În rest, evităm consumul inutil, iar când ieșim din cameră oprim și scoatem din priză televizorul sau calculatorul.
Pentru a aduce un venit suplimentar, în timpul liber muncesc la particulari, iar domeniul meu de activitate (cel al construcțiilor) îmi permite să strâng un ban pentru zile negre. Vara facem economii și le punem deoparte pentru iarnă, când nu prea avem de muncă, iar cheltuielile se adună. Muncesc și cu ziua indiferent de domeniu, căci nu este o rușine. Am redus cheltuielile înlocuind în pachetul meu zilnic mezelurile cu mâncarea gătită și astfel am reușit să facem economii și în acest domeniu. Din banii pe care reușim să-i economisim putem avea o sursă de venit în situații de criză sau o alternativă în a ne face mici atenții.
Sper că sfaturile mele pot fi cu adevărat de folos celorlalți cititori!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply