Pun îngrășământ trandafirilor

0
flori
Foto: Mariana Onica
Mariana Onica, loc. Peceiu, jud. Sălaj
Dragă redacție, După o iarnă lungă, vine momentul când în grădină trebuie totul pus la punct, când încep îngrijirile de primăvară pentru toate florile, pentru a ne putea bucura de frumusețea lor aproape tot anul.
Nu-mi imaginez o grădină frumoasă care începe să încânte privirile foarte devreme primăvara, fără lalele, zambile, iriși și trandafiri. Pentru că reușitele mele în îngrijirea florilor sunt mari, vă scriu din nou din plăcerea de a da sfaturi. Spun că reușitele sunt mari, deoarece în vara anului trecut am avut tufe de trandafiri care aveau și 50 de boboci deodată, semn că le priește îngrijirea și afecțiunea mea.
Trandafirii. Protejez tufele de trandafiri de gerul uscat cu un strat de frunze și apoi unul de pământ. Primăvara devreme, când dau semne de creștere, tai capetele moarte, ramurile rănite sau atinse de ger. Las doar 4-5 tulpini ce par sănătoase, acestea neapărat trebuie să aibă grosimea unui creion. Scurtez ramurile, o treime din înălțimea tufei. În perioada de creștere, trandafirul are nevoie de o grămadă de elemente nutritive, pentru a crește și a înflori sănătos. În sezonul de creștere îi administrez îngrășământ o dată la 3-4 săptămâni. Folosesc gunoi de pasăre pus la macerat, apoi diluat cu apă. Udarea trandafirilor o fac în mod regulat, în zilele caniculare pun apă zilnic. Când sunt atacați de insecte, tai ramurile afectate mai intens apoi îi spăl bine cu un furtun, cu jet de apă, după care îi stropesc cu insecticid.
Printre florile mele de grădină se numără și o tufă mai specială de iris. Îi spun mai specială deoarece are un aspect foarte elegant în frunze, sunt dungate cu galben. Irisul, cunoscut și sub denumirea populară de stânjenel, este o plantă deloc pre-tențioasă. Pe lângă această specie eu mai am iris care înflorește mov, galben și crem. De obicei irisul are floarea violet închis, galbenă, albă, crem, violet deschis sau prin floare are unele vinișoare albastre. Floarea lui are un miros plăcut, dar nu foarte puternic, ex-cepție făcând soiurile pitice, cultivându-se pentru aranjamente florale. Irisul preferă solurile permeabile care nu permit stagnarea apei. Înmulțirea se face divizându-se rizomii mai groși de 10 cm. Plantarea rizomilor se face într-o groapă destul de adâncă, în jurul lor se pune pământ, apoi se udă locul. Se înmulțesc primăvara devreme înaintea vegetației sau toamna târziu. Dezvoltarea va fi mai rapidă dacă adaugi și îngrășământ. Doresc tuturor o primăvară însorită, un an bun, plin de bucurii și succes în grădinărit!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply