Pulverizez cu apă stătută trandafirul japonez

1

Nicoletta Huștiuc, loc. Cugir, jud. Alba
Stimată redacție, stimați cititori practici,
Revin cu o scrisoare despre flori de data aceasta. Sincer vă spun, abia aştept să apară un nou număr al revistei pentru a vedea ce au mai realizat prietenii noştri practici, pentru a citi noi articole.
Vreau pe această cale să o felicit pe doamna Susana Pletea care ne încântă de fiecare dată cu câte un editorial mai plin de gust, mai plin de farmec. Uneori când îi citesc rândurile pline de farmec, îmi amintesc de poveştile lui Creangă şi abia aştept noul număr pentru a-i citi editorialul, „mai actual” ca niciodată.
De data aceasta vă povestesc despre una dintre florile mele preferate şi anume trandafirul chinezesc. Am doar trei soiuri, unul dublu care face extrem de multe frunze şi ramuri, foarte rar face flori, altul care înflorește abundent și alt trandafir, un pui, dar care este simplu şi are doar o ramură. Am observat că dacă îl țin pe pervaz, deci cu fața tot spre soare, foarte des înfloreşte. Celălalt, dublu, nu îl pot ține pe pervaz, deoarece este foarte mare, are multe ramuri, lumina îi vine tot direct, deşi este mai departe de geam, dar nu ştiu de ce înfloreşte foarte rar şi are ramurile cam subțiri. Trandafirul pe care eu îl numesc „prințul balconului” este cel care are trei ramuri şi înfloreşte de nu mai pot să îi număr florile. Este tot simplu, dar floarea este mare şi foarte frumoasă. De obicei la trandafirii chinezesti, din ceea ce am observat eu, florile nu țin decât cel mult două zile, doar atât stau înflorite. Niciodată nu au înflorit decât două flori deodată, de pe ramuri diferite, şi atunci le-am spus „gemene”. În rest stă două trei zile, face boboci, apoi înfloresc.

trandafir chinezesc
Foto: Nicoletta Huștiuc
Udatul prea des, chiar şi pe timp de vară, îl deranjează, apar tot felul de „invadatori” care pot să îi doboare chiar şi bobocii și nu mai ajunge la maturitate. Eu ud doar când văd că este pământul uscat, dar bineînțeles că zilnic verific starea fiecăruia. Am observat că trandafirii chinezești iubesc şi semiumbra, cel de pe balcon înflorind chiar şi după o perdea portocalie, pe care am pus-o deoarece la mine bate soarele până pe la orele 15, după care se răcoreşte balconul. Trandafirului japonez îi place să fie pulverizat pe frunze cu apă, dar să fie la temperatura camerei, deci stătută. Eu pun de obicei apa în sticle pe care le las fără capac, apoi a doua zi ud florile cu această apă.
Aş dori pe această cale să îi întreb pe cei care ştiu cum anume trebuie tăiat trandafirul chinezesc pentru a i se da o formă mai frumoasă, când anume şi cum trebuie procedat pentru a nu pierde planta. Am reuşit să pun la înrădăcinat plante noi de trandafir chinezesc, de alte culori, dar cred că undeva am greşit. Sper să mă ajutați în acest sens. Mi-aș dori să fac schimb de plante cu cei care iubesc florile și vor, fiindcă bineînțeles aş dori lăstari de alte culori de trandafir chinezesc. Vă mulțumesc anticipat și vă doresc tuturor o toamnă liniştită şi rodnică!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Udarea plantelor | Revista Practic idei

Leave A Reply