Pufy primește vitamina C

0

Amalia Mădălina Bojan, Satu Mare, jud. Satu Mare
Stimată redacție și dragi cititori,
De multă vreme mă gândesc să vă scriu despre animăluțele noastre. Pentru început vă fac cunoștință cu Pufy, căci el trăiește cu noi în casă, restul stau afară.
Pufy este o șinșilă și a devenit cel mai bun companion al copiilor mei. Despre șinșile am mai citit în paginile revistei și mi-au fost de folos sfaturile. Însă Pufy nu este o șinșilă de crescătorie, el face parte din familie și este tratat ca atare. Este responsabilitatea copiilor să îl hrănească, să îi schimbe talașul și să îl distreze. Să vă spun cum a ajuns Pufy în familia noastră. În aprilie, sora mea a venit în țară în concediu. De la București le-a adus copiilor un cadou, știind că lor le plac foarte mult animalele și își doresc o fermă cu cât mai multe specii. Micuțul șinșilă avea doar o lună și încăpea destul de bine într-o cușcă pentru transport.

Foto: Amalia Madalina Bojan
Foto: Amalia Madalina Bojan
A călătorit cu trenul o noapte întreagă și apoi s-a trezit într-o casă cu trei copii zglobii, care voiau să îl țină în brațe toți în același moment. A fost haos în prima zi, bucurie, supărări, câte o lacrimă în ochișorii fetelor, căci fratele lor era mai protector și nu voia ca Pufy (așa l-a numit băiatul meu, Casian) să pățească ceva. Primul lucru pe care l-au învățat a fost să nu îl tragă de codiță, deoarece este mai sensibilă și dacă este apucată prea brutal, blănița din locul respectiv cade și nu îi crește decât în câteva luni. Am învățat cu toții că șinșilele dorm cea mai mare parte a zilei și sunt active noaptea. Copiii se joacă cu Pufy seara și îl mai lasă să fugă liber prin casă, apoi avem nevoie de muncă în echipă să îl prindem și să îl băgăm înapoi în cușcă. Aceasta stă pe hol, unde este mereu căldură pentru plante și am avut grijă să nu stea în curent, acest aspect este important, ca să nu se îmbolnăvească șinșila noastră de pneumonie.
Îi place lumina, însă ziua când doarme, se ascunde într-o căsuță mică pentru păpuși pe care fetele i-au dăruit-o lui Pufy. Îl hrănim cu hrană specială pentru șinșile, de la un magazin de tip pet shop. Aceasta conține granule de lucernă și cereale. Îi mai cumpărăm migdale crude, alune și ca desert îi dăm câte o stafidă pe zi. Are porție. Eu am grijă să îi schimb mereu apa de băut în care îi pun cu pipeta câteva picături de vitamina C, care întărește rezistența organismului la boli, contribuie la formarea sănătoasă a oaselor și are un efect stabilizant asupra circulației sângelui. Sâmbăta, copiii lucrează în echipă și îi schimbă talașul micului lor prieten. Casian golește tăvița și curăță cușca, Maria îi pune mâncare și așează căsuța la loc, iar Carmina îl ține pe Pufy. Baie îi facem destul de des șinșilei, chiar și zilnic. Dar nu cu apă. Șinșilele fac băi uscate, cu praf de rocă vulcanică. Copiii inventează tot felul de jocuri și îi construiesc adăposturi și trasee prietenului lor necuvântător. Este foarte bine ca micuții să aibă o responsabilitate. Învață astfel să respecte unele reguli valabile și pentru ei. O iarnă frumoasă!
Foto: Amalia Mădălina Bojan

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply