Prunele alungă oboseala

0

Elena Râncioagă, sat Izvoru, com. Provița de Sus, jud. Prahova
Dragii mei,
Despre prune se presupune că ar fi fost descoperite cu doar 2500 de ani în urmă, de către populațiile din Orientul Mijlociu, care ar fi „domesticit” primii arbori.
În piețele noastre găsim o varietate impresionantă de prune autohtone, de la cele galben deschis, la cele roșii sau chiar violet închis, spre negru. Cele galbene, de pildă, sunt foarte bogate în vitamina A și sunt indicate pentru prevenirea cancerului pulmonar și bucal. Prunele roșii, cu nuanțe de violaceu, sunt bogate în pigmenți antocianici, prevenind reumatismul și îmbogățind vederea nocturnă. Prunele foarte închise la culoare conțin resveratrol, o substanță cunoscută pentru efectele sale de prevenire și de tratare a bolilor cardiovasculare. De regulă, întreg arsenalul impresionant de principii active cu efect antioxidant, se pierde prin prepararea termică, așa încât prunele proaspete sunt remediul cel mai potrivit.
O prună n-ar trebui refuzată niciodată. Te energizează rapid, alungă oboseala și reglează activitatea sistemului nervos. Prunele reușesc inclusiv să scadă tensiunea arterială, iar pentru aceasta, vă sfătuiesc să urmați o cură de trei zile, în care să consumați doar acest fruct, care menține o presiune constantă a sângelui, grație potasiului. Prunele curăță organismul de toxine și sunt ideale în curele de slăbire. Prin aportul de fibre solubile, prunele ajută la prevenirea diabetului de tip II, căci măresc sensibilitatea organismului la insulină. Mai întăresc sistemul imunitar, curăță tenul de coșuri, combat anemia și constipația. Țin gripa la distanță, combat anemia feriprivă, vindecă astmul, ne feresc de osteoporoză.
Consumate zilnic, prunele au efect de reglare hormonală, mai ales la femei, ajutând la prevenirea deficitului de hormoni feminini și apariția osteoporozei. Datorită conținutului mare de pigmenți antocianici, prunele ne protejează ochii. Demența senilă – nu doar Alzheimerul – este prevenită de consumul de prune.
Din prune pregătesc suc și magiun. Sucul îl obțin în mixer (blender), în care pun 400 g fructe bine spălate și fără sâmburi, precum și 1-3 lingurițe de miere, eventual și un pic de zeamă de lămâie, pentru corectarea gustului. Acest delicios suc îl consumăm imediat după preparare. Îl folosim mai ales ca laxativ, dar și ca diuretic. Magiunul îl pregătesc fără îndulcitor și conservanți. El este bogat în fibre alimentare (cu efect laxativ, de reglare a nivelului colesterolului), precum și în sorbitol (un zahăr cu un bun efect purgativ). Pentru accelerarea tranzitului intestinal, se pot administra câteva lingurițe pe zi (inclusiv la copiii mici), pentru îmbunătățirea digestiei.
Efectele adverse sunt foarte rare și reduse ca intensitate. Pot apărea deranjamente digestive: diaree, balonare, ușoare colici abdominale. Toate acestea se tratează ușor cu: cărbune medicinal, anason, fenicul – un adevărat antidot la astfel de probleme. Consumați multe fructe și legume să intrăm cu bine în sezonul rece. Vă doresc o toamnă frumoasă și bogată!
Foto: Mihai Nicolae (arhiva Practic)

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply