Protejez ghivecele de soare

0
flori roz copacel
Foto: Petrea Chiru
Petrea Chiru, Galați
Stimată redacție, De ceva vreme mi-am îndreptat atenția către plante mai mult sau mai puțin exotice, pe care le-am adus în grădină, deși nu știam prea multe despre ele.
M-am documentat, și am „experimentat”. Așa am început anul trecut cu azaleea japoneză (rhododendron). În cele mai multe publicații ți se recomandă (ca și în cazul altor specii pretențioase) să le arunci după ce înfloresc. Le-am trecut iarna fără probleme și în aprilie mi-au înflorit foarte frumos. A venit canicula în mai, a continuat în lunile de vară. Știam teoretic ce trebuie făcut în cazul temperaturilor prea ridicate. Știam că un aer prea fierbinte (35 grade Celsius într-o zi) și uscat și o udare insuficientă cauzează moartea plantei în 2-3 săptămâni. Pe lângă udat și pulverizat (de 3-4 ori pe zi) am transvazat doar două ghivece care aveau tufa bogată. Unul cu tufă micuță, care înflorise cel mai bogat (în ghivece mici înflorește mai bine) nu l-am transvazat. Am considerat că nu era necesar, dar temperaturile frecvent peste 30 grade Celsius au cauzat pierderea rapidă a apei și uscarea rădăcinilor acestuia. Și umiditatea este vitală pentru această plantă. „Resuscitarea” (introducerea ghiveceiului timp de 20 de minute în apă caldă) nu a reușit. Așa am pierdut o plantă, dar neavând spațiu pentru a le muta pe cele două rămase, a trebuit să fac ceva pentru a împiedica pierderea apei din ghiveci, în așa fel încât rădăcinile să fie în permanență umede. Am protejat ghivecele, înfășurându-le pe toate înălțimea lor cu o bucată dreptunghiulară de carton gros de 5 mm, de la cutiile folosite ca ambalaj pentru diverse produse. Așa am protejat toate ghivecele în care se află plante, care vor cel puțin 3-4 ore de soare direct pentru a înflori, mai puțin cactușii. Acum se formează mugurii floriferi. Am mai mare grijă cu udatul (dar nu să băltească) și pulverizez frunzele și de 4-5 ori pe zi când este cazul. Fertilizez săptămânal cu îngrășământ special pentru rhododendroni. Dacă reușesc să-i duc cu bine până în toamnă, când se mai răcorește, i-am salvat. Aceste probleme care apar în cazul unor specii mai puțin obișnuite, sunt cauzate și de faptul că ele nu sunt adaptate la clima noastră. Iată alte câteva plante interesante. Sunt obținute tot în „sistem industrial”, unde temperatura, umiditatea, lumina) sunt menținute în parametrii optimi. La noi vin prin intermediul Bursei de Flori din Olanda. Ajunse în grădinile (balcoanele) noastre, deseori se confruntă cu alte condiții, mai grele și apar necazurile. Pentru că vin în ghivece mici, în substrat ușor din turbă și cu fertilizant doar pentru câteva luni, după 1-2 săptămâni eu le-am transvazat în ghivece mai mari. Pe fundul ghiveciului și în jurul balotului de rădăcini am pus pământ de florărie natural, care prin volumul mare va păstra mai bine umezeala de care este nevoie pe perioada caldă, iar prin greutate, dă stabilitate ghiveciului.
1. Eustoma grandiflorum (Lisianthus russelianus) înflorește la începutul verii cu flori mari, de diferite culori, care țin peste o lună. Vrea lumină multă, cu câteva ore de soare direct și umezeală. Se înmulțește prin semințe, primăvara. Am oprit o tulpină cu câteva fructe cu semințe, iar pe celelalte două le-am tăiat de la bază, deasupra unui nod. Din ele au pornit lăstari care cresc foarte bine. Se înmulțește și prin despărțirea tufei, toamna. Am protejat ghiveciul de soarele arzător cu un carton gros.
2. Mandevilla amoena, cunoscută și ca Dipladenia, este numită popular iederă braziliană. Are nevoie de suport vertical ori cerc. Eu folosesc unul circular. Floarea, ca o pâlnie, durează până la o săptămână. Vrea soare direct, dar nu prea mult. Vara se udă bine, dar nu băltit, iar când este foarte cald pulverizez frunzele chiar de 4-5 ori zilnic, nu și pe flori. Iarna pământul trebuie men-ținut aproape uscat și nu rezistă sub 5 grade Celsius (ideal 10-15 grade Celsius).
3. Bougainvillea glabra, numită floare de hârtie. Florile sunt, de fapt, bractee colorate (frunze) care se formează la începutul verii. Tulpinile au nevoie de suport când se lungesc. Eu o susțin cu o scăriță. Atenție! Înflorește numai la lumină directă de cel puțin 4 ore pe zi. Feresc ghiveciul de soarele arzător așa cum am arătat mai înainte. Vrea și ea apă multă și fertilizare cu K (potasiu) în perioada înfloritului. Toamna, tulpinile prea lungi pot fi scurtate. Am transplantat-o și crește bine. Iernează la 5-12 grade Celsius și lumină bună. Se înmulțește greu prin butași de tulpină.
4. Calceolaria herbeohybrida – papucel. Este bienală (înflorește în anul următor însămânțării). Florile sunt ca niște pungulițe (papucei) de 3-5 cm lărgime, frumos colorate. Înflorește timp de o lună dacă are răcoare (10-16 grade Celsius) și lumină puternică, dar nu soare direct. Vrea și umezeală, dar nu udați frunzele pentru că se vor păta inestetic. Dacă se întâmplă, îndepărtați picăturile cu șervețel. Se înmulțește prin semințe (dar înflorește în anul următor și este și dificilă în gospodărie). Se pretează bine la zone răcoroase.
5. Celosia plumosa – creasta cocoșului. Este ruda de talie mică a celei de grădină, care formează o tufă bogată de peste 1,5 m înălțime. Cele de talie mică sunt întâlnite în bordurile florale din parcuri, dar cresc foarte bine și în ghiveci. Este anuală și se înmulțește prin semințe. Inflorescențele sunt ca niște pene mari care țin câteva luni. Agrează și puțin soare direct. Încerc să-i opresc semințele și s-o înmulțesc în primăvara următoare, pentru că cea de grădină se înmulțește ușor. Deocamdată nu a suferit de căldura excesivă, dar o ud bine fără însă ca apa să băltească. Sănătate!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply