Protejează lămâiul de frig!

1
Foto: arhiva Practic-Idei
Ionela Alb, sat Seredeiu, jud. Sălaj
Dragă redacție,
Chiar dacă nu ți-am scris de multă vreme, am continuat să citesc revistele. Acum mi-am făcut timp pentru a vă da câteva sfaturi pentru îngrijirea lămâiului.
Lămâii sunt o specie de citrice care sunt sensibile la frig. Din cauză că sunt mai sensibili la frig, lămâii trebuie amplasați în casă într-o zonă orientată spre sud sau sud-est. Lămâiul se adaptează și la niveluri scăzute de lumină, dar dacă vreți să înflorească și să facă fructe, atunci asigurați-i mai multă lumină iarna. Pentru umiditate trebuie pus un vas cu apă în vecinătatea ghiveciului.
Pământul. Lămâiul este în general cultivat în zone cu climă caldă și uscată, iar pământul în acele zone este nisipos și fin, dar fertil. Ca plantă de interior, lămâiul are nevoie de un compost asemănător, dar mult mai fertil. Turba simplă nu este potrivită pentru că menține umezeala care se adună în jurul rădăcinilor. Așa că trebuie să o amestecați cu o parte egală de nisip, care să ajute la drenaj. Nu uitați că rădăcinile trebuie să respire, așa că e bine să puneți și pietricele. Ghiveciul nu trebuie să fie foarte mare, pentru că lămâiului îi place să stea mai înghesuit.
Udarea. Lămâiul iubește apa, dar preferă să fie udat la timpul potrivit și apoi lăsat până se usucă puțin pământul. Udați bine lămâiul, lăsați să absoarbă apa pământul, apoi repetați udarea 10 minute mai tărziu, astfel ca pământul să fie bine îmbibat cu apă. După aceasta, nu mai udați până când pământul nu e uscat la suprafață. Apa la udat trebuie să fie la temperatura camerei. Eu tratez lămâiul cu o substanță numită VitaFlora, specială pentru lămâi, care se amestecă în apă. Este recomandat să se aplice și o substanță care încurajează dezvoltarea pe perioada de creștere. La temperaturi mai mici de 13 grade Celsius, lămâii intră în repaus. Sunt puține șanse ca un lămâi care a înghețat puțin să aibă mult de suferit și îi vor crește iar frunze, deși va trece o perioadă mai lungă. Temperatura pe perioada de iarnă este de 13-18 grade, iar vara poate urca până la 35 grade Celsius.
Înflorirea. Lămâii înfloresc de obicei primăvara printre ramurile tinere sau cele mai bătrâne. Odată ce au apărut fructele mici, să nu fiți dezamăgiți când o să vedeți că o mare parte din flori vor cădea fără motiv, este un lucru normal. Lămâiul nu o să țină niciodată toate florile, doar câte poate el să țină.
Tăierea. Lămâiului îi trebuie scurtate ramurile foarte lungi, cele care cresc dezordonat, iar centrul lămâiului trebuie să fie mai puțin dens, ca să pătrundă lumina.
V-am împărtășit câteva sfaturi din experiența mea. Sper să vă fie de folos și să aveți lămâi frumoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Tratamente naturale cu lamaie | Revista Practic idei

Leave A Reply