Protejează coșul de fum

0

Victor Poppel, Hunedoara
Dragi cititorule, Pentru a împiedica pătrunderea apei de ploaie sau a zăpezii în interiorul coșurilor de fum, poți instala o apărătoare din tablă, care constă într-un clopot
și bride de susținere.
1. Confecționarea clopotului Clopotul acesta se confecționează din tablă (de preferință zincată) groasă de 0,5-1 mm. Se stabilesc dimensiunile D și h (vezi desenul) în funcție de diametrul coșului de fum (d), ținând seama de relația h=D=d+200 mm. Cei 200 de mm pe care-i adăugăm sunt necesari pentru a ne asigura că și zidăria coșului va fi apărată de intemperii, pentru că este făcut de obicei din cărămidă, care măsoară 115 mm. Pe o bucată de tablă, trasezi forma des-fășurată a clopotului care este un semicerc și centrele găurilor pentru fixarea bridelor. Tai cu o foarfecă de tablă sau cu o daltă pe conturul trasat, execuți cele 4 găuri cu un burghiu de 4 mm diametru, pilești bavurile și curbezi cele 2 margini drepte ale tablei prin ciocănire cu un ciocan de lemn pe un dorn conic. Apoi completezi îndoirea cu mâna, apropiind cele 2 margini ale tablei. Lipești cele două margini ale tablei cu cositor de-a lungul generatoarei clopotului, suprapunând marginile.

horn
Foto: Victor Poppel
2. Confecționarea bridelor Pe cele 4 bride de susținere, le realizezi din platbandă sau fâșii de tablă de circa 20-30 mm lățime și 2-3 mm grosime. Alegi lungimea acestor bride astfel încât acestea să-ți permită fixarea lor de clopotul de tablă și de zidăria coșului și în același timp să rămână un spațiu suficient între clopotul de tablă și gura coșului de fum ca să nu împiedice buna ventilație, deci realizarea corespunzătoare a tirajului coșului. Marchezi lungimea bridelor, de circa 300 mm, pe platbanda de oțel, apoi tai la lungime. Trasezi centrele găurilor pentru fixarea de clopot, respectiv coș și găurești cu un burghiu de 4 mm diametru. După această operație îndoi capetele bridelor, până corespund conicității clopotului.
3. Asamblare. Fixezi fiecare bridă de baza clopotului de tablă cu nituri de sârmă de 4 mm diametru. Apoi așezi apărătoarea deasupra coșului de fum, adaptând prin îndoire poziția bridelor la dimensiunile și forma coșului și fixezi cu ajutorul unor cuie mai lungi. Apărătorile de ploaie pentru coșurile de fum se confecționează relativ ușor, de aceasta vă veți da seama numai după ce veți confecționa prima apărătoare. Te costă și mai puțin decât în comerț. Mult succes!
Desen: Victor Poppel

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply