Prinzătorul de vise

0

Ștefania Ursu, loc. Horia, jud. Neamț
Dragi cititori,
De câțiva ani am tot văzut imagini cu aceste prinzătoare de vise, folosite ca bijuterii sau obiecte decorative și m-am documentat despre ele, apoi le-am meșterit.
Prinzătorul de vise este asociat cu indienii. Se crede că l-au creat clanurile Ojibway, dintr-o zonă numită Insula Țestoaselor. Ei făceau prinzătoarele din salcie, dar ea cedează în timp, așadar în ziua de azi se folosesc alte materiale. Cercul de bază reprezintă deplasarea soarelui pe cer, iar noaptea, golul din centrul pânzei permite doar viselor bune să ne pătrundă în minte. Visele rele sunt prinse în plasă, și sunt risipite odată cu lumina dimineții. Personal, mi s-au părut dificil de realizat, complexe si pretențioase, deși mi-au plăcut foarte mult. Am căutat să-mi achiziționez unul, dar erau foarte scumpe, cele cu mai multe cercuri depășind chiar și 100 de lei. Din acest motiv mi-am făcut eu câteva prinzătoare, unele dintre ele le-am și vândut cu bani frumoși pe ele, deși am căutat ca prețul lor să fie unul accesibil.

prinzator de vise
Foto: Stefania Ursu
În continuare vă prezint pas cu pas cum am realizat aceste obiecte. Veți avea nevoie de un cerc închis din metal sau plastic (eu am folosit niște cercuri de la cercei sau brațări pe care nu le mai purtam), pene, mărgele de diferite dimensiuni, culori și forme, ață mai grosuță sau șnur, un foarfece, o bucățică de carton.
Pasul 1: Alegeți ața pe care doriți să o folosiți pentru a înveli cercul. Tăiați cât este necesar și înfășurați-o pe bucățica de carton, pentru a fi mai ușor de manevrat în interiorul cercului. Fixați capătul firului pe suport și legați bine (nu tăiați surplusul aței după ce ați făcut nodul, pentru că veți avea nevoie de el mai târziu) apoi continuați să înfășurați ața până când ați acoperit complet cercul. Legați cele două capete și tăiați surplusul de șnur.
Pasul 2: Alegeți ața pe care doriți să o folosiți pentru a crea pânza, de preferat altă culoare decât cea folosită anterior. Nu mai aveți nevoie de acel cartonaș, lăsați ața liberă pentru a putea adăuga mărgeluțe pe parcursul lucrării. Pentru început, legați ața aleasă printr-un nod la capătul cercului (acolo unde ați legat cele două capete la pasul 1). Lucrați în sensul acelor de ceasornic. Înfășurați ața de-a lungul suportului lăsând spațiu între locuri, dar nu faceți noduri! Continuați să faceți bucle egal distanțate pe toată lungimea cercului.
Pasul 3: După ce ați înfășurat ața pe suport, continuați să o treceți prin spațiile create de primele bucle, mergând consecutiv. Adăugați mărgeluțe pe parcursul țeserii pânzei, păstrând o ordine sau pur și simplu aleatoriu. Țineți cont ca fiecare buclă trecută prin spațiile făcute anterior să cadă la mijlocul porțiunii de ață de care vă agațați. În timp ce veți crea aceste bucle, spațiile vor deveni din ce în ce mai mici. Pentru a le distinge mai ușor, trageți ușor de fir, însă aveți grijă să nu rupeți ața.
Pasul 4: Asigurați pânza. După ce ați țesut plasa până v-a rămas doar un cerc în mijloc, faceți un nod dublu unde ar trebui să fie bucla finală, pentru a nu se destrăma. Înnodați bine și tăiați ața rămasă.
Pasul 5: Adăugați penele. Pentru a le prinde, puteți folosi capete de șnur speciale ce se găsesc în comerț (0.20 lei/10 buc.) sau puteți prinde cu ață capătul penei și legați apoi de cerc în locurile alese de voi. Puteți adăuga pe această ață și mărgeluțe.
Pasul 6: Creați un șnur de agățare. Eu am folosit ață de culori asortate, împletind-o în patru.  Agățați prinzătorul de vise aproape de fereastra dormitorului. Cu primele raze de soare, toate visele rele care intră în mintea ta în timpul nopții ar trebui să dispară, rămânând pentru a doua zi doar gândurile bune.
Prinzătoarele le-am vândut cu prețuri de până la 15 lei. Sunt căutate în rândul tinerilor, fiind o idee de afacere profitabilă, mai ales dacă le faceți ca pandantive sau cercei. Vă doresc mult spor, inspirație și succes!
Foto: Ștefania Ursu
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply