Primăvara, în martie-aprilie plantez butașii de viță de vie

1

Lenuța Vrânceanu, sat Izvoru, com. Provița de Sus, jud. Prahova

Arhiva Practic Idei
Prieteni dragi,
În gospodăria personală, vița de vie o întineresc prin butaşi, iar pomii îi altoiesc singură. Iată cum.
Toamna, după căderea frunzelor, tai coar-dele considerate de prisos. După tăieri la lungimi de 70-100 cm şi înlăturarea cârceilor, coardele le leg în pachete şi le etichetez. Pachetele le depozitez peste iarnă în pivniță, acoperite cu nisip umezit din când în când. Primăvara, coardele le tai la dimensiuni mai mici, 30-40 cm, aceştia fiind aşa-numiții butaşi, care trebuie să aibă un diametru minim de 6 mm şi 3-4 ochi. Terenul pe care urmează să plantez butaşii îl desfund şi îl pregătesc cu grijă
din toamnă. La sfârşitul lunii aprilie, după trecerea pericolului de îngheț, trec la plantarea butaşilor. Îi introduc în sol la adâncimea de 10-12 cm, la distanța de 6-8 cm unul de altul. Am grijă însă să nu plantez coardele cu ochii în jos. Periodic, în zilele secetoase, butașii plantați îi ud cu apă, în funcție de soi aplic şi câteva tratamente cu zeamă bordeleză pentru combaterea manei. În luna septembrie execut „cârnitul”, ce constă în înlăturarea vârfurilor lăstarilor. La sfârşitul lunii octombrie, scot butaşii din pământ, îi strâng în mănunchiuri, rădăcină la rădăcină, îi leg cu sârmă şi îi etichetez. Peste iarnă, mănunchiurile de butaşi le păstrez în pivniță la temperatura de 4-6 grade Celsius, acoperite cu un strat de nisip gros de 10-15 cm. Urmăresc cu atenție ca temperatura stivelor de viță să nu depăşească 10 grade Celsius, iar pământul să nu fie prea uscat.
Primăvara (în perioada 20 martie – 30 aprilie) butaşii îi plantez la locul definitiv. Dacă plantez  butaşii pe rânduri, trebuie ca între aceştia să fie 0,8-1,20 m, iar dacă îi plantez lângă ziduri trebuie ca rândul de viță să fie la distanța de 0,20-0,50 m față de zid, în funcție de lățimea streaşinei. Plantarea propriu-zisă a butaşilor cuprinde: pichetarea terenului, executarea gropilor, fixarea butaşilor în groapă, umplerea gropilor cu pământ şi îngroparea în muşuroi de pământ a viței. Mocirlirea este operația prin care introduc rădăcinile într-o pastă de consistență vâscoasă pe care eu o prepar din 1/3 balegă, 1/3 pământ galben şi 1/3 apă (în volum). La circa 30-40 de zile de la muşuroire rup crusta pentru a putea permite ieşirea lăstarilor din pământ. Această lucrare o execut săptămânal prin săparea manuală a terenului, urmărind astfel modul de creştere a lăstarilor. În timpul verii, stropesc plantația cu zeamă bordeleză sau alte fungicide, pentru a preîntâmpina astfel atacul de mană şi făinare. În caz de secetă, vițele tinerele le ud cu apă din abundență, circa o găleată cu 10 l de apă la fiecare viță. Toamna, după ce frunzele au căzut, execut o săpare mai adâncă, urmată de muşuroirea butaşilor tineri. În anul al doilea, vițele le desmuşuroiesc, le tai în uscat şi încep alegerea formei de conducere. La conducerea joasă (de obicei atunci când vița o plantez pe rânduri), tăierea o execut lăsând 2-3 coarde, numite de acum „cep”.
Sistemul de conducere a viței de vie are un rol important la realizarea unei producții sporite de struguri. Forma joasă de conducere o realizez folosind araci sau spalieri cu 2-3 rânduri de sârmă. Este bine ca aracii să fie confecționați din lemn de esență tare cu lungimea de 1,80-2,50 m şi o grosime de 4.7 cm. Sârma utilizată la spalier trebuie să aibă diametrul de minim 2,5 mm şi să fie bine întinsă. La conducerea înaltă dirijez vița în sistem vertical atunci când este lângă zidul casei, pe sârmă.
Scopul cultivării viței de vie fiind obținerea recoltei de struguri, dau atenție deosebită formării butucilor. După anul IV de plantare, vița asigură deja o recoltă normală de struguri. Din acest moment am mare grijă ca tăierile să le fac astfel încât să asigur o rodire cât mai bună. După 2-4 zile de la apariția inflorescențelor, îndepărtez lăstarii sterili şi cei slab dezvoltați. Această operație o fac de câte ori este nevoie. În preajma înfloritului execut ciupitul lăstarilor. Când strugurii intră în pârg execut copilitul lăstarilor, iar copcitul îl execut primăvara. Toamna administrez gunoi de grajd, iar solul din vii am grijă să-l mențin curat şi bine afânat, executând 5-7 prăşile în timpul perioadei de vegetație.
În continuare, vă împărtăşesc şi vouă, dragii mei, cum efectuez altoirea pomilor. Cred că pe mulți vă interesează. Altoirea pomilor o fac de obicei prin cunoscutele metode: în despicătură sau în ochi dormind. Puietul care va fi altoit se numeşte portaltoi, iar partea care se implantează se numeşte altoi. Pentru altoi se folosesc ramuri de lăstari bine dezvoltați. Timpul cel mai bun de altoire este în luna aprilie, atunci când coaja portaltoiului se desprinde uşor.
Tehnica altoirii în despicătură este, după părerea mea cea mai simplă, ea comportând următoarele operații. Se taie trunchiul portaltoiului transversal cât mai drept, după care se execută despicarea lui pe o adâncime de 2,5-3 cm. Altoiul îl pregătesc prin ascuțire sub formă de pană. Se introduce altoiul în portaltoi, urmând ca scoarța primului să ajungă pe teşitura celui de-al doilea. Se leagă altoiul cât mai strâns. Eu folosesc rafie sau chiar un şnur lat.
Tehnica de altoit în ochi este mai pretențioasă, deoarece se intervine asupra straturilor lemnoase, mai exact asupra cojii. De pe ramura unui puiet se desprinde o porțiune de coajă cu un ochi. Acesta este altoitul propriu-zis. Pe tulpina portaltoiului se face o tăietură în forma literei T. Se desface uşor coaja şi se introduce altoiul sub ea, după care se leagă strâns cu rafie. După legat, atât la altoirea în despicătură cât şi la cea în ochi dormind, rănile le ung cu ceară. Marele secret al altoirii este cuțitul, care trebuie să fie bine ascuțit şi ritmul rapid de lucru. Pomii cu lăstari sau cu ochi neprinşi se altoiesc din nou peste 2-3 săptămâni.
Vă doresc sănătate, bucurii şi succes deplin în cultivarea viței de vie și în altoirea pomilor fructiferi.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply