Prepar produse de curățenie

0

Oana Otilia Trică, loc. Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea

Arhiva Practic Idei
Dragă redacție și dragi cititori,
Deoarece toate produsele cumpărate de făcut curățenie în locuință sunt foarte toxice, eu folosesc numai produse ecologice, pe care mi le prepar chiar eu.
Pentru curățarea mobilei, îmi prepar o cremă în cantitate mică, atunci când am nevoie, din: 125 ml oțet alb, distilat, 2 lingurițe de ulei de măsline și 5-10 picături de ulei esențial de lavandă. Combin toate ingredientele, introducându-le într-un borcan sau într-o sticlă. Pentru utilizare, pun soluția pe o cârpă moale și șterg cu ea suprafața, până când strălucește. Oțetul curăță, uleiul hrănește, iar lavanda dezinfectează și parfumează.
Pentru un miros plăcut în timp ce folosesc aspiratorul, pun pe un tampon de vată câteva picături de ulei de rozmarin și îl introduc în sacul pentru praf.
Vă dau o rețetă de cremă ușor abrazivă, care este foarte eficace pentru cada de baie, chiuvetă și accesoriile din metal inoxidabil, dar pe care nu o aplic pe armăturile din fibră de sticlă de la cadă. Folosesc: 125 g de bicarbonat de sodiu, 5-6 linguri de săpun lichid natural organic sau detergent lichid ecologic, fără fosfați, 1/2 linguriță de ulei esențial de lămâie, 1 linguriță de glicerină. Pun într-un vas toate ingredientele și amestec. Păstrez crema de curățat într-un borcan de sticlă închis ermetic. Rentru a-l folosi, pun amestecul pe un burete, frec suprafețele, apoi finisez cu o cârpă udă.
Pentru suprafețele albe, îmi prepar o soluție din: 2 linguri de detergent lichid ecologic, fără fosfați, 1 lingură de făină, 250 ml apă, 250 ml de oțet alb, distilat, câteva picături de ulei esențial, la alegere. Pun ingredientele într-o sticlă de plastic cu pulverizator, agitând ușor, până când se omogenizează. Pulverizez o peliculă subțire pe suprafața murdară, apoi șterg cu o cârpă moale, curată. Folosirea regulată a acestei soluții va îndepărta de pe frigider, congelator sau mașina de spălat urmele de degete, lăsând aparatele ca noi.
Arborele de ceai, cuișoarele și boraxul sunt puternici inhibitori ai mucegaiului. Prepar un spray din: 2 lingurițe de borax, 250 ml de apă caldă, 10 picături de ulei esențial de cuișoare, 1 lingură de ulei de arbore de ceai. Dizolv boraxul în apa caldă și pun într-o sticlă cu pulverizator. Adaug uleiurile de cuișoare și arbore de ceai, apoi agit bine. Pentru utilizare, pulverizez în zonele unde s-ar putea forma mucegai și las să se usuce. Țin soluția în baie, pentru a o aplica în zona gurilor de scurgere sau pe perdeaua de la duș.
Pentru geamuri, prepar o soluție din: 500 ml de apă carbogazoasă, sucul de la o lămâie, 1/2 linguriță de ulei esențial de mentă, 1 linguriță de făină. Torn totul într-o sticlă de plastic cu pulverizator și agit bine înainte de întrebuințare.
Să fiți sănătoși!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply