Prepar odorizante

2
Georgeta Teodorescu
Georgeta Teodorescu, București
Dragă redacție,
Odorizantele de cameră preparate cu anumite uleiuri esențiale sunt foarte benefice pentru sănătate, ele împiedică răspândirea bacteriilor sau virușii care se propagă în atmosferă și totodată parfumează plăcut încăperile. Trimit câteva idei pentru cititorii revistei care sunt interesați să-și prepare singuri aceste odorizante.
Odorizant tip plăcuțe
Din 2 linguri cu vârf făină, 1 linguriță sare de bucătărie, apă rece se face o cocă ca pentru tăiței apoi se împarte aluatul în bucăți egale. Se modelează plăcuțe și se perforează spre unul din capete cu un creion. Se lasă la uscat 2-3 zile întorcându-le pe o parte și alta ca să se usuce uniform. Când sunt bine uscate se introduce un fir de bumbac prin orificiul format obținând o agățătoare. Se pun câte 3-5 picături de ulei esențial pe fiecare plăcuță. Plăcuțele pot fi repartizate prin diverse sertare, în șifonier, agățate de un buton la mobilă, într-un cui în debara, în pantofar, în cuierul din hol și chiar în mașina proprietate personală. Mai puteți face plăcute și din pudră de  argilă albă sau colorată – în foto sunt cele mai închise la culoare. Procedeul este același doar că nu se folosește sare. Când mirosul emanat din plăcuțe se estompează, se impregnează din nou cu ulei esențial și tot așa mai departe, sunt foarte rezistente în timp.
Odorizant tip gel
Aveți nevoie de 10 g gelatină albă sau colorată (un pliculeț), 100 ml apă rece. Se pune gelatina într-un pahar și se adaugă apa. Se lasă la înmuiat 10 minute apoi se pune paharul pe baie de abur și se amestecă continuu aproximativ un minut până se dizolvă complet gelatina. Se ridică paharul din baia de abur, se adaugă 15-20 picături de ulei esențial amestecând bine. Se toarnă în boluri mici de sticlă. Dupa ce se încheagă, plasați bolul pe măsuța din holul de la intrare, în sufragerie, în baie sau unde considerați ca este nevoie.
Odorizant lichid
Se diluează 25 de picături de ulei esențial în 50 ml ulei de migdale dulci și se pune în aparatul de pulverizare. Cele mai eficace uleiuri esențiale pentru odorizant sunt:
– Ulei esențial de levănțică –  antiseptic, calmant, combate insomnia, starea de anxietate și migrenele, protejează hainele împotriva invaziei moliilor.
– Ulei esențial de lămâie – antiseptic, tonic, bactericid, tonifică sistemul nervos, alungă insectele. Pulverizat, în mai puțin de patru ore ucide toate bacteriile și virușii care se propagă în atmosferă.
– Ulei esențial de portocală – sedativ, combate anxietatea și insomnia.
– Ulei esențial de neroli – acest ulei este făcut doar din flori de portocal – calmant, tonic cardiac, combate insomnia, elimină bacteriile.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

Leave A Reply