Prepar o soluție universală de curățat din oțet și plante

0

p 24Viorica Trică, Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
Stimată redacție și dragi cititori,
Pentru curățenia în locuință, pentru a economisi bani și pentru a-mi simplifica munca, eu apelez cu încredere la ajutorul plantelor.
Îmi prepar un spray universal din oțet și plante. Această sub­stan­­ță, care protejează mediul și nu este toxică, trebuie să se afle la îndemâna dumneavoastră, când ștergeți, curățați sau împrospătați orice supra­față (mai puțin marmura). Dacă nu aveți plante proaspete, utilizați în locul lor ulei esențial.
Tocați mare una sau două mâini de plante proaspete sau uscate (lămâiță, mentă, rozmarin, roiniță, lavandă etc.) sau puneți până la 10 pliculețe de ceai de plante într-un borcan cu gura largă. Adăugați oțet alb, distilat, până la umplerea borcanului, puneți-i capacul, lăsați câteva zile să infuzeze, apoi strecurați soluția. Dacă folosiți pliculețe de ceai, încălziți puțin oțetul înainte de a-l turna peste plante, pentru o difuzie mai rapidă. După ce s-a decantat, turnați lichidul într-o sticlă de plastic cu pulverizator. Acest spray este absolut sigur și foarte eficient pentru a fi folosit ca atare, dar soluția poate fi și diluată, cu o cantitate egală de apă, pentru suprafețe mai delicate. Eu o folosesc astfel:
1. Mențin mașina de spălat vase curată și parfumată, adăugând 125 ml de soluție cu oțet și plante la fiecare ciclu de spălare.
2. Îndepărtez grăsimea și păstrez paharele strălucitoare, punând alături de detergentul de vase, 3 linguri de soluție.
3. Dizolv depunerile de calcar de pe duza dușului, lăsând-o peste noapte în această soluție (diluată).
4. Înlătur mucegaiul astfel: amestec 2 lingurițe de borax cu 250 ml soluție cu oțet, pun pe o cârpă și șterg locul, las așa să acționeze 30 de minute, apoi îndepărtez soluția cu apă.
5. Curăț frigiderul aplicând soluția, iar ulterior șterg cu un burete îmbibat în esență de vanilie.
6. Curăț crusta de săpun de pe pereții cabinei de duș, amestecând 2 părți sare cu o parte soluție cu oțet și șterg sticla cu ea, o torn pe o cârpă moale, apoi clătesc.
7. Îndepărtez mucegaiul de pe marginea ușii frigiderului, frecând cu o perie mică înmuiată în soluție.
8. Mențin prospețimea cârpelor de bucătărie lăsându-le să stea peste noapte într-un lighean cu apă fierbinte în care am pus soluție cu oțet și câteva picături de ulei de eucalipt, după care le clătesc foarte bine.
9. Curăț cu aburi cuptorul cu microunde, punând 250 ml de apă și 60 ml de soluție într-un vas pe care-l las înăuntru, la gradația maximă, 5 minute. Când se mai răcește, stropesc cu aceeași soluție o cârpă umezită și șterg interiorul.
Multe plante sunt antibacteriene, fiind prin urmare, niște dezinfectante naturale.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply