Pregătiți și adăpostul câinelui pentru iarna cea geroasă! (II)

0

Fiindcă a sosit iarna, trebuie să pregătiți adăpostul câinelui pentru a face față cu brio gerurilor care urmează. Citește prima parte a articolului aici!
Trebuie evitată plimbarea pe timp ploios, iar în caz că v-a prins ploaia este important să îl ștergeți bine cu un prosop, iar apoi să uscați blana câinelui cu un feon (în cazul în care nu se sperie de zgomot).
La câinii care stau în curte, în anotimpul răcoros este indicat să găsim un loc ferit de vânt și ploaie pentru amplasarea adăpostului în care dorm. Acesta trebuie să aibă un acoperiș impermeabil, iar pereții să izoleze bine de vânt și frig. În interior vom pune o pătură moale pe care să doarmă animăluțul sau paie. În interior trebuie să aibă spațiu suficient pentru a se putea întoarce, iar decuparea pentru acces să nu fie foarte mare, doar cât să poată intra și ieși. Este bine să îi montăm la intrare o ușă, din material textil, impermeabil, care să fie prins deasupra intrării. Deși arată frumos un câine care sta cu labuțele din față afară din cușcă, este dăunător pentru sănătatea lui, câinii ajungând să sufere de dureri de oase ca și oamenii, mai ales odată cu vârsta.
Blana trebuie periată și îngrijită cât mai des, o blană neîngrijită și murdară nu oferă protecția necesară la frig și umezeală.
Mâncarea se va da încălzită într-un vas termoizolant, iar apa trebuie să avem grijă să nu înghețe, o vom schimba periodic și vom pune apă la temperatura camerei, încercând să folosim un vas din polistiren sau termoizolant. Mâncarea nu va sta afară decât pe timpul mesei, ceea ce rămâne după masă nu se lasă afară, pentru că poate îngheța. Nu trebuie să bea apă foarte rece sau înghețată, căci apar repede inflamații faringiene ce se pot complica. Există vase speciale care mențin apa la o temperatură potrivită, constantă, evitând înghețarea ei.
Când ieșiți la plimbare, evitați zonele murdare, cu pete pe jos, lichidul de răcire pentru motoarele auto este foarte toxic. Este foarte important să-i curățați câinelui picioarele cu o cârpă umedă când vă întoarceți acasă, insistând în zona degetelor. Are obiceiul să se spele cu limba și astfel poate ingera substanțe toxice pe care a călcat (lichid răcire, sare pentru topirea gheții, etc). Atenție la zona interdigitală care este foarte sensibilă și unde apar iritații foarte ușor, deci curățați bine degetele și zona interdigitală și, dacă este necesar, aplicați pudră de talc.
Perioada de plimbare este bine să fie scurtată dacă temperatura de afară este mult scazută.
Alimentația pe timp de iarnă trebuie să aibă un conținut energetic mai mare, cu un conținut mai mare de proteină. Este bine să îi dăm cât mai multe fructe și legume proaspete și să îi sporim rația cu suplimente de minerale și vitamine.
La primele semne de boală consultați medicul veterinar, căci o simplă răceală la om trece după minim 7 zile, iar animalele nu fac excepție. Mai bine preveniți!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply