Pregătiri de toamnă în stupină

1
albine grupate
Foto: arhiva Practic Idei
prof. ing. Octav Vitcu, Ibănești, jud. Botoșani
Stimată redacție, Trimit un material despre lucrările apicole de toamnă în speranța că vor fi folositoare, mai ales pentru apicultorii începători.
Septembrie este prima lună a toamnei, iar la 23 septembrie începe toamna astronomică. Este luna când trebuie să se pregătească bine familiile de albine pentru o iernare cât mai bună. Este bine de știut de toți apicultorii că:

  •  Dacă frunzele pomilor cad devreme, iarna va fi timpurie;
  •  Dacă frunzele mesteacănului se îngălbenesc la vârfuri, va fi o primăvară timpurie, dacă îngălbenesc la poale atunci primăvara va fi târzie, uniform – primăvara va fi normală;
  •  Dacă șoarecii își instalează cuiburile în partea de jos, la baza căpițelor, va fi o toamnă lungă și uscată;

 
Toamna se termină creșterea albinei tinere. Apicultorii trebuie să aibă grijă ca în centrul cuibului să nu fie faguri cu păstură, aceștia se pot ușor identifica, privind fagurii la soare – mierea este transparentă, pe când păstura nu. Fagurii neacoperiți cu albine se vor scoate din stupi. Cea mai mare cantitate de polen se întâlnește toamna în familiile cu mătci bătrâne, deoarece acestea depun mai puține ouă, iar consumul de polen este redus. Mierea de mană este secretată de următorii copaci: tei, arțar, stejar, prun, cireș și salcâm. Mierea de mană provenită de la stejarii din pădurile apropiate stupinei este toxică și periculoasă pentru albine. În general mierea de mană va fi scoasă din stupi obligatoriu, pentru ca iernarea să decurgă bine. Pentru o bună iernare a familiilor de albine, apicultorii trebuie să le asigure acestora circa 18 kg miere în faguri căpăciți de bună calitate, evitând mierea de mană.
Principalele lucrări apicole din această lună sunt:
 Strâmtorarea cuiburilor și organizarea fagurilor din cuiburile familiilor de albine în vederea iernării;
 Îndepărtarea stărilor anormale cu ocazia reviziei de toamnă;
 Terminarea completării rezervelor de hrană pentru perioada de iarnă până cel târziu la 15 septembrie, cu faguri de rezervă;
 Reformarea fagurilor vechi sau cu defecte;
 Împachetarea cuibului împotriva schimbării bruște a temperaturii prin aplicarea salteluțelor deasupra podișorului, reducerea spațiului în stup cu ajutorul diafragmelor, reducerea închiderii urdinișului;
 Aplicarea tratamentelor pentru combaterea varrozei, consultând în acest sens specialiștii filialelor județene ACA;
 Pentru protejarea albinelor în timpul iernii, se încep lucrări de amenajare și protecție a stupinelor contra curenților reci din timpul iernii, confecționând plase înalte din stuf, tulpini de coceni sau floarea-soarelui; Septembrie este luna hotărâtoare, de îndreptare a stărilor anormale, de completare a rezervei de hrană, de aplicare a tratamentelor în stupină, pentru ca iernarea să decurgă în bune condiții fără a înregistra pierderi în stupinele noastre.
În octombrie temperatura aerului scade mai repede decât în luna septembrie. Pădurea este cuprinsă de reflexe în culori vii, aerul este călduț, peste tot se observă nuanțe vară-toamnă. Continuă plecarea păsărilor începută la sfârșitul lunii septembrie. Dacă în octombrie frunzele copacilor cad în procent mare, vestesc o iarnă grea. În octombrie nu mai sunt multe surse înflorite, pe câmp sau în pădure, iar albinele ies mai rar din stupi, iar la răcirea vremii se strâng în ghem în centrul cuibului, iar mătcile își opresc ouatul.
Principalele lucrări apicole din luna octombrie sunt:
 Efectuarea tratamentelor împotriva varrozei, când matca a încetat ouatul;
 Împachetarea cuibului familiilor de albine cu materiale izolatoare;
 Instalarea gratiilor contra șoarecilor la urdinișurile stupilor;
 Stimularea și supravegherea zborurilor de curățire ale albinelor;
 Instalarea perdelelor de pro-tecție împotriva vânturilor și curenților reci, perdele care pot fi confecționate de apicultori din tulpini de coceni, papură, stuf, floarea-soarelui, plăci din PFL sau PAL etc.;
 Sortarea și curățirea fagurilor de rezervă;
 Extracția și condiționarea mierii și a cerii;
 Executarea dezinfecției utilajelor apicole;
 În atelierul stupinei se începe repararea utilajelor și ustensilelor apicole;
 Adăpostirea și depozitarea utilajelor și materialelor apicole;
 Efectuarea ultimului control în stupi, intervenind cu remedii acolo unde este cazul. Este bine de știut că zborurile târzii de curățire influențează pozitiv buna iernare a albinelor și starea lor de sănătate pe timpul iernii.
Familiile de albine sănătoase, cu provizii de hrană suficiente și de calitate, protejate împotriva vânturilor, a curenților reci, a dăunătorilor, pot ierna în condiții bune, în aer liber, pe vatra stupinii, având posibilitatea ca în anotimpul rece când temperatura mediului ajunge la 10-12 grade Celsius să iasă din stupi, efectuând zborul de curățire.
Luna noiembrie debutează cu cele mai întunecate nopți, adică se luminează de ziuă târziu și se întunecă devreme. Luna noiembrie se caracterizează prin vreme mai rece, cu ceață aproape toată luna, iar cerul este acoperit cu nori groși și compacți. De remarcat că până nu cade în totalitate frunza vișinului, oricâtă zăpadă ar cădea, iarna nu se va instala. În noiembrie albinele fac ultimul zbor de curățire, atunci când timpul este liniștit, iar temperatura aerului este peste 12 grade Celsius. Iată ce lucrări trebuie să facem în luna noiembrie în stupină:
 Verificarea sumară a familliilor de albine, pentru a vedea dacă acestea sunt așezate pe ramele cu rezervă de hrană;
 Izolarea termică și împachetarea stupilor, în cazul că nu s-a făcut în totalitate în luna precedentă;
 Asigurarea liniștii familiilor de albine, contra dăunătorilor pe timpul iernii. Pagube mari pot aduce șoarecii dacă pătrund în stup, ducând uneori chiar la moartea familiei de albine. Obligatoriu la urdinișuri să fie instalate gratiile care împiedică pătrunderea acestor rozătoare în stupi pe timp de iarnă; Liniștea albinelor mai poate fi tulburată de păsările insectivore precum: ciocănitori și pițigoi, pentru a le îndepărta din stupină apicultorii trebuie să instaleze în stupină sperietori, de exemplu pe o sârmă se vor lega bucăți din material plastic de diferite culori care la adierea vântului se mișcă, provocând panică între păsări și îndepărtându-le;
 În atelierul stupinei, apicultorul repară stupii, ustensilele apicole, reformează fagurii vechi în vederea topirii;
 Acum se face aprovizionarea stupinei cu stupi noi, inventar apicol necesar pentru activitatea viitoare din stupină;
 Totodată se efectuează cu-rățirea și dezinfectarea stupilor eliberați de albine.
Este bine de știut că:

  •  Dacă frunzele pomilor au căzut până a sosit gerul, va fi iarnă blândă;
  •  Dacă frunzele se culcă cu fața în jos, va fi iarnă caldă și o recoltă bună de miere în anul viitor, iar dacă frunza se culcă cu fața în sus, iarna va fi mai grea și rece;
  • Când cocoșii cântă seara, vremea se va schimba, dimineața se încălzește.

Dacă unii apicultori nu au reușit să-și protejeze stupina contra curenților reci, a vânturilor dominante, o mai pot face și în ultima lună a toamnei prin așezarea de paravane confecționate din papură, tulpini de floarea-soarelui, plăci de PFL etc. Vă doresc numai bine, să aveți grijă de stupii voștri și să îi treceți cu bine peste iarnă! Multă sănătate!
 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Tipuri de polen | Revista Practic idei

Leave A Reply