Pregătește-ți grădina pentru primăvară. Lista celor 7 lucruri pe care le ai de făcut încă de pe acum

0

Iarna nu ai prea multe lucruri de făcut prin grădină, însă cum trece perioada de îngheț va trebui să îți pui curtea la punct pentru sosirea primăverii.

Imediat cum se topește zăpada și temperaturile revin la valori cu plus, îți dai seama că ai atât de multe treburi încât nu știi cu care să începi. Soluția este să le iei pe rând și să te ocupi de aceste treburi în ordinea corectă, astfel încât să nu fii nevoit să revii asupra unora dintre ele. Iată lista de lucruri pe care ar trebui să le pui în practică, dacă îți dorești o grădină frumoasă primăvara aceasta

Începe prin a te îngriji de copaci

Primul semn că vine primăvara este dat de copacii care înmuguresc imediat cum trece frigul. Fie că ai copaci decorativi în grădină sau copaci fructiferi, un lucru esențial în îngrijirea lor este tunderea. Toaletarea copacilor se face pe final de iarnă, în a doua jumătate a lunii ianuarie și în februarie, când aceștia se află încă în perioada de hibernare și îți este mai ușor să identifici punctele în care trebuie să tai.

Pentru ca treaba să meargă strună, cel mai simplu este să folosești o astfel de unealtă ieftină și de încredere, pe care și profesioniștii o folosesc pentru tunderea copacilor. Astfel, și rodul dat de aceștia va fi mai bogat. Este un lucru bine știut că acei copaci tunși eficient fac fructe mai mari și mai sănătoase, așa că nu trece peste acest pas important.

Scapă de buruienile din grădină

Pentru a face loc plantelor și florilor pe care ai de gând să le plantezi, primul pas este să elimini toate buruienile și plantele moarte din grădina ta. Este recomandat să le scoți cu tot cu rădăcină, astfel încât acestea să nu crească peste cele semănate recent. De asemenea, asta te va ajuta și să îți dai seama care sunt spațiile goale din grădină, unde e nevoie să mai pui gazon sau pe care să le umpli cu flori.

Sapă și afânează pământul

Pământul pregătit pentru plantare trebuie să fie săpat bine, iar dacă vrei ca plantele să se prindă din prima și să crească puternice, poți folosi un îngrășământ natural, din coajă de ou, resturi de legume, bălegar sau zaț de cafea, care va asigura plantelor necesarul de nutrienți.

Plantează bulbii de flori

Aceasta este o sarcină perfectă pentru o zi cu vânt și cu ploaie măruntă. Bulbii de flori, precum cei de gladiole, crini sau piciorul cocoșului, pot fi plantați chiar la începutul lunii martie. Florile vor crea o explozie de culoare în grădina ta, așa că poți intercala mai multe specii de plante printre ele.

Pregătește-ți sera din timp

Dacă nu ai folosit deloc solarul sau sera pe timpul iernii, este timpul să le scoți din nou la aer. Începe prin a spăla sera cu ajutorul unei perii și cu o soluție dezinfectantă, pentru a îndepărta toate urmele de mucegai, reziduurile și pentru a ține la distanță dăunătorii.

Poți începe apoi să plantezi legumele sau plantele care au nevoie de mai mult timp pentru a crește. Priboii, begoniile, ardeiul gras sau vinetele pot fi plantate încă din luna februarie, mai ales dacă le crești în seră, unde temperatura și umiditatea pot fi controlate.

Repară gardurile din grădină

Indiferent că ai garduri vii sau din lemn, acestea pot arăta ca noi foarte simplu. Tunde gardul viu sau dă un nou strat de vopsea pe cel din lemn, înlocuiește ulucile rupte și fixează mai bine gardul în pământ. Pentru a preveni deteriorarea lemnului, poți folosi o soluție de protecție.

Instalează foișorul într-o zonă umbrită

Cum a venit frigul, ai strâns foișorul din grădină și l-ai depozitat în casă, astfel încât să nu se deterioreze. Acum este timpul să îl reamenajezi și să te pregătești de diminețile relaxante petrecute la masa din grădină. Alege un loc umbrit din curte, astfel încât să poți sta în foișor și când vine vara, fără să fii condiționat de cum bate soarele.

Acestea sunt lucrurile esențiale pe care le ai de făcut în grădină până la sosirea primăverii, iar dacă le iei în ordine și te îngrijești de toate, curtea ta se va transforma într-o oază de verdeață și oxigen, în mai puțin de o lună.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Hannamariah

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply