Prefer să plantez usturoiul toamna, căci dă rod mai bun

1
sadeste usturoi
Foto: Florentina Tonț
Florentina Tonț, loc. Vârciorog, jud. Bihor
Dragă redacție a revistei “Practic-Idei”,
Toamna este pe sfârșite, gospodarii adună ultimele roade ale grădinii, le pun bine spre păstrare pentru a avea de unde să consume la iarnă. Toată lumea încearcă să își facă cât mai multe provizii, să nu simtă lipsa în timpul iernii.
Efectuez și eu ultimele lucrări în grădina de legume. Despre acest lucru vă povestesc în rândurile ce urmează.
Toată vara am pus compoturi, dulcețuri, conserve, bulion pentru iarnă din roadele grădinii mele. Acum ceapa și usturoiul le-am depozitat în lădițe și le-am pus în beci. La fel am procedat cu morcovii și țelina, pe care eu le pun de obicei în saci de iută pe care îi leg bine și îi depozitez la întuneric într-un spațiu răcoros, dar ferit de îngheț.
Am adunat semințe de salată, pătrunjel, castraveți, roșii, ardei, dovlecei, flori etc. pe care le-am uscat la soare și le-am pus în cutii de margarină, cafea sau înghețată, închise ermetic și etichetate, așezate frumos pe rafuri în cămară și ferite de rozătoare.
Fasolea uscată (boabe) am așezat-o în cutii încăpătoare, iar apoi în cămară. Întotdeauna pun printre rânduri frunze de nuc ca să alunge gărgărițele. Am pus și varză în butoi la acrit, sfecla roșie îm preparat-o și am pus-o în borcane, iar cartofii merg în beci.
După ce adunăm tot din grădină, curățăm terenul pentru arătura de toamnă. Adunăm vrejurile de fasole, roșii, castraveți, ardei; aracii îi aranjăm frumos, într-un loc unde să fie feriți de ploi pentru că la primăvară avem nevoie din nou de ei (cu excepția celor copți, adică deteriorați de soare și intemperii pe care îi folosim la foc).
Ultima lucrare pe care o efectuez este plantatul usturoiului de toamnă. Locul în care doresc să fac stratul îl sap mai întâi, apoi ridic marginile, îl mărunțesc bine cu grebla și îl nivelez frumos (3 m lungime și 1 m lățime). Trasez cu o nuia linii drepte de-a latul stratului și plantez cățeii de usturoi din loc în loc. Distanța o apreciez pe loc, să nu fie nici prea des, nici prea rar. Cățeii de usturoi trebuie să fie sănătoși, tari, să nu prezinte urme de stricăciune. Întotdeauna plantez și 4-5 rânduri de ceapă în capătul stratului, pentru a avea primăvara devreme pentru salată.
Pământul îl nivelez ușor cu grebla, să acopăr toate gropițele făcute în momentul plantării. Stratul îl acopăr cu paie, coceni de porumb, iar deasupra pun pari de la roșii sau fasole urcătoare. Procedez astfel pentru a proteja cultura de îngheț. La primăvară descopăr stratul. Usturoiul trebuie să fie răsărit. Îl sap cu săpăliga pe straturi, îl plivesc de buruieni, iar în luna iulie îl recoltez.
Locul în care faceți stratul pentru usturoi trebuie să fie unul unde nu stă apa (adică nu băltește), iar în strat puteți încorpora și gunoi de grajd în momentul în care săpați pentru strat. Întotdeauna eu pun usturoi de toamnă pentru că este mult mai mare și dă o recoltă net superioară celui de primăvară.
Vă doresc toate cele bune, recolte bogate gospodarilor, toamnă îmbelșugată; iar dragei mele reviste cât mai multe apariții, succes în continuare. Doamne ajută!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Unde sadesti usturoiul | Revista Practic idei

Leave A Reply