Practic Idei a devenit un mod de viață

0
mraniță
Foto: arhiva Practic Idei
Maria Radu, Reșița, jud. Caraș Severin
Dragi prieteni, La fiecare început de lună aştept cu nerăbdare apariția revistei Practic Idei, din care mă inspir.
În revistă am cerut sfaturi, le-am primit, mi-am făcut prieteni şi prietene, iar acum este rândul meu să vă împărtăşesc din cele primite sau să vă scriu ce am realizat, ca să existe continuitate şi recunoştință.
 De foarte multe ori mi s-a reproşat că am dat comoditatea vieții de la oraş ca să vin să mă spetesc muncind singură la țară. Adevărul este ca mie îmi place să lucrez în grădină ca apoi să mă bucur de florile, de păsările şi de casa mea. După nici 2 ani chiar specialişti au venit să-mi ceară pui de la păsări şi sfaturi.
Cea mai mare grijă pentru păsări o am când este frig, nu numai iarna, în sensul că le încălzesc hrana şi apa. În primul rând mă bucur pentru că am o casă binecuvântată: rândunica nu-şi uită cuibul, iar primăvara livada parfumată şi asezonată cu soare şi ciripit de păsărele îmi dă bucurie şi sănătate. Apoi am primit multe scrisori, mesaje de la prietenii revistei. După publicarea scrisorii mele, în luna iulie, a venit de ziua mea surpriza de la domnul Gheorghe Cojocaru din Drăgăneşti-Olt. În octombrie, atunci când nu mă aşteptam, a sosit un colet cu semințe de pintenul cavalerului, rudbeckia, luminița galbenă, leandru alb, cu rădăcini şi leandru roşu, cu butaşi de prins. Apoi am primit pliculețe cu semințe însoțite cu explicațiile necesare începătorului. Ca să păstrez toată această informație am făcut un tabel cu rubricile: denumirea florii, perioada de semănare, caracteristici, dacă suportă transplantarea, observații. Pe lângă semințele primite de mac californian, crăițe, cosmos double click, floarea miresei, coreopsis, nigella, floarea voinicului, echinacea, am adunat şi eu semințe de la florile pe care le aveam, flori pe care înainte de a face cunoştință cu revista Practic, nici nu ştiam că există sau ce denumire au. Rezultatul muncii mele bucură ochii tuturor celor care trec prin fața casei mele din Ticvaniu Mic. Am  citit deseori că multe colaboratoare au avut necazuri din cauza puricilor la trandafirul japonez. Eu m-am chinuit multă vreme cu ei, cu soluții cumpărate, am stropit, am curățat, dar la un moment dat am fost obligată să rămân la țară mai mult timp. Atunci am lăsat apă într-o farfurie mai adâncă. Mare mi-a fost mirarea când am observat, la întoarcere că floarea mea dragă nu mai are dăunători. Multe sfaturi şi semințe am primit şi de la Mariana Petroiescu din Chitid, o adevărată enciclopedie horticolă autodidactă. Pe mine m-au învățat vecinele mele mai înțelepte să iau pământ de la muşuroaiele cârti-țelor sau din scorburile sălciilor. Este un pământ bogat şi afânat. Şi articolele despre crema de gălbenele sunt bune. Cu aceasta am vindecat şi păsările bolnave. Mă străduiesc să adun cât mai multe obiecte pentru un muzeu al satului meu, după atâtea modele şi exemple pe care le-ați dat. La sfaturile domnului Gheorghe Cojocaru am cerut cataloage şi cărți de specialitate ca să învăț din ele cum să-mi apăr plantele de boli şi dăunători. Tuturor le mulțumesc pe această cale. Mulțumesc şi echipei revistei pentru încurajarea mea şi pentru articolele publicate.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply