Povestea din spatele fabricii de ceramica Arabia

0

Fabrica Arabia, situata in Helsinki, produce si astazi obiecte din ceramica si portelan, avand in spate o istorie de mai bine de un secol.

INCEPUTURILE FABRICII
In 1873, compania suedeza Rörstrand a primit autorizatia de a deschide o noua fabrica in Finlanda, iar un an mai tarziu constructia ei era gata, iar productia a inceput in acelasi an. La Arabia se produceau in mare parte seturi de masa din ceramica si portelan. 
In 1883, a fost publicat primul catalog ilustrat cu produse fabricate in Helsinki, iar pentru prima data unul dintre seturi a fost denumit dupa capitala Finlandei. 
Abia in 1916, actiunile au fost vandute exclusiv finlandezilor, iar independenta obtinuta de tara a adus prosperitate vanzarilor. 
In 1984, Arabia urma sa-si cumpere fosta companie-mama, Rörstrand.
PREMII OBTINUTE
Fabrica Arabia a primit prima medalie de argint in 1876, in cadrul Expozitiei Industriale Publice din Helsinki, precum si doi ani mai tarziu la Paris, in cadrul World Fair. In cadrul aceleiasi competitii de la Paris, in 1900, colectiile fabricii Arabia au castigat medalia de aur. In 1912, Arabia organizeaza prima competitie de design.
In 1951, 1954 si 1957, artistii angajati la fabrica din Arabia au castigat numeroase trofee la Trienala de la Milano. Dupa 1990, colectiile Arabia prezentate in diferite competitii au primit premii, cum ar fi trofeul Design Plus la Frankfurt in 1994.
DESIGN
Tendintele in arta ornamentala a vremii erau de a folosi smalt colorat pentru a crea suprafete moi, fine. In plus, pe acelasi obiect se observa adesea trecerea de la o culoare la alta.
Tendinta spre Art Nouveau s-a resimtit in decoratiunile ceramice, prin forme libere, necontrolate. In plus, orientarea s-a facut catre simboluri nationale, blazoane si referinte istorice pentru a marca identitatea finlandeza.
In prezent, principala tehnica de ornamentare a obiectelor din ceramica din fabrica Arabia este serigrafia. In acest fel, imaginatia nu mai are limite, iar ceramica poate fi imprimata cu litere, imagini sau alte elemente de design.
Vezi mai multe imagini cu obiecte din colectia de ceramica Arabia din Helsinki aici.

Sursa: Arabia.fi
Text: Alexandra Badita
Foto: Alexandra Badita
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply