Poți semăna ardei în aprilie

1
mazăre pe vrej
Foto: arhiva Practic
Ioana Preda, București
Stimată redacție, dragi prieteni, Pentru a ne face viața mai ușoară trebuie să gândim tot timpul cum să ne descurcăm. Trimit alăturat un material pentru cultura ardeiului și a mazării, două legume foarte importante pentru noi toți.
Mazărea este o plantă anuală, oloagă sau urcătoare, cu diferite varietăți timpurii sau târzii. Există câteva soiuri de mazăre: timpurii, semitimpurii, târzii și foarte târzii. Deci, pentru a avea mazăre de calitate bună nu întârzia în procurarea semințelor de la centrele autorizate. Mazărea, precum fasolea și soia, are rădăcini ce conțin niște nodozități cu bacterii fixatoare de azot care vor îngrășa pământul. Aveți în vedere ca lotul pregătit pentru a însămânța mazărea să nu fie același de anul trecut. Trebuie să se facă o pauză de cel puțin 3 ani de la ultima cultură de mazăre. Prima cultură de mazăre trebuie făcută în martie-aprilie, iar a doua în luna august. Mazărea se cultivă aproape pretutindeni, însă îi merge bine în părțile cu climă temperată, mai mult umedă decât uscată. Nu îi place umbra, are nevoie de mult aer și lumină, așa că îi trebuie un câmp deschis. Culturii timpurii îi merge de minune un pământ puțin argilos și călduros, pentru a nu crește prea înaltă și a produce păstăi destule. Într-un pâmânt gunoit proaspăt, plantele cresc foarte mari și fac păstăi puține. Dacă se pune cenușă de lemne după semănat, se va obține o recoltă bogată, plantele înflorind mai de timpuriu. Pentru aceasta, pământul trebuie săpat adânc de toamna, deoarece se pot dezvolta armonios, iar dacă nu se respectă acest lucru, plantele rămân mici și suferă de căldură. Mazărea se seamănă începând din februarie-martie în cuiburi depărtate la 30-40 cm pentru cea oloagă și la 60-70 cm pentru cea urcătoare, punând câte 4-5 boabe răsfirate în fiecare cuib. Se pot face și benzi de câte 3 răsaduri, lăsând loc între benzi de 1 m, pe care se pot cultiva alte legume precum: roșii, ardei, varză etc. Recoltarea se face în 3 reprize, când păstăile ajung la maturitate. Între rânduri se poate semăna spanac.
Lucrări de întreținere. Nu cere multe îngrijiri, doar o prașilă și un ușor bilonat, pentru a o proteja de secetă și a nu cădea pe sol. În caz de secetă, necesită udări care se fac până la formarea bobului din păstaie, pentru a preveni putrezirea acestuia. Pentru a avea recolte treptate, mazărea se seamănă în mai multe etape la interval de 3-4 săptămâni, până în luna august. Aveți grijă ca la mazărea urcătoare, după ce ați făcut în-treținerea necesară, săpatul și mușuroitul, să-i puneți araci în mijlocul rândurilor. Pentru sămânță se aleg păstăile de la partea de jos a plantei, care sunt bine dezvoltate. Sămânța ține 4 ani de obicei, dar este bine să o folosiți după 2 ani. Sămânța trebuie păstrată bine în borcane de sticlă, ferită de gărgărițe. Dacă apar gărgărițe, sămânța se pune în apă înainte de însămânțare pentru a se alege. Sămânța cu gărgărițe se ridică deasupra apei și se înlătură. Dragii mei, mazărea se poate consuma în stare proaspătă, dar și congelată. Pe tot parcursul anului veți avea asigurată o legumă hrănitoare și atât de prețioasă pentru a face și economie pe timpul iernii. Din vrejuri de mazăre, eu am produs maceratul atât de necesar legumelor din grădină.
Maceratul de mazăre. Într-un butoi de 60 de litri plin cu apă, pui la macerat vrejuri de mazăre cu rădăcini cu tot, și lași la soare 3-4 zile. După ce s-a macerat, torni la fiecare fir de roșii, ardei, vinete, castraveți, gogoșari, câte o cană cu macerat, apoi uzi bine cu furtunul. Obții astfel legume ecologice, cu bani puțini, fără pesticidele de care ne temem cu toții. În locul vrejului de mazăre poți folosi resturi de foi și rădăcini de spanac, salată, urzici, fasole, procedând la fel în butoiul golit și apoi umplut cu apă.
Ardeiul este o plantă anuală având 3 soiuri mai răspândite la noi: ardeiul gras, ardeiul mic iute și ardeiul gogoșar. Ca soiuri deosebite mai există:

  •  ardei „Candinar”, lung, roșu
  •  ardei „Cayenne”, lung, gros, roșu
  •  ardei „Golden Dawn”, mare, galben-auriu
  •  ardei „mamut”, mare, cilindric, roșu
  •  ardei „Lampion”
  •  ardei „de chilli”, cu fructe subțiri, roșii, ardeiați
  •  ardei obișnuit

Pentru cultura de ardei este nevoie de un pământ gras, călduros, îngrășat cu gunoi putred. Îi place apa multă și căldura, iar cultura lui se face la fel ca pentru pătlăgelele vinete. Se seamănă în răsadnițe în luna martie, iar în grădină în luna mai la 40-60 cm depărtare fir de fir. Dacă nu aveți răsadnițe, puteți semăna și pe lângă un zid, la sfârșitul lunii aprilie. Lucrările de întreținere: trebuie săpat, udat și prășit periodic. Pentru sămânță se lasă câțiva ardei frumoși să se coacă bine, apoi se culeg și se păstrează fără să li se scoată sămânța. Ardeiul se culege pe măsură ce se coace, așa încât să avem asigurată recoltă toată vara până dă bruma. Ardeiul este considerat alimentul cel mai bogat în vitamine, minerale și trebuie să-l avem în casele noastre tot timpul. Se poate consuma în salate în stare proaspătă sau se fac conserve pe tot timpul anului. Se păstrează peste iarnă puși în lădițe de mărime potrivită, alegând cei mai frumoși ardei sănătoși. În lădiță se pune întâi un strat de rumeguș cernut, bine uscat, apoi un rând de ardei cu mici distanțe între ei, așa încât să nu se atingă unul de celălalt. Se acoperă cu rumeguș și se continuă cu alt rând de ardei și unul de rumeguș, până se umple lădița, având grijă ca ultimul strat să fie rumeguș. Se acoperă lădița și se așază într-un loc bine aerisit și ferit de umezeală. Când se scot ardeii pentru consum, se recomandă ca cei rămași să fie bine acoperiți cu rumeguș, așa încât să nu pătrundă aerul. Ardeii se mai pot păstra și sub formă de conserve, la saramură, în ulei sau congelați. Din ardeiul iute se pot prepara anumite unguente, foarte bune pentru circulația periferică, reumatism, nevralgii și artrită. Tinctura de ardei iute este des întâlnită în cura de dezalcoolizare. Se mai folo-sește pentru stoparea căderii părului prin fricțiuni ușoare. Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum cultivi porumb zaharat | Revista Practic idei

Leave A Reply