Poți sădi iriși în noiembrie

1
iris
Foto: Cristina Popa
Cristina Popa, Ploiești, jud. Prahova
Stimată redacție, dragi cititori,
De data aceasta vă împărtășesc din experiența mea legată de cultivarea irișilor.
Iris Hollandica sau irisul cu bulb, este o plantă foarte îndrăgită despre care nu prea am știut cum se cultivă, așa că am învățat din experiență.
Bulbii se îngroapă la o adâncime de 8-19 cm, lăsându-se o distanță de 20-25 cm între plante. Preferă un sol permeabil, ușor nisipos, fertil și expunere sudică. Nu suportă umezeală stătută, la fel ca majoritatea platelor cu bulb. Pe o tijă apar două până la trei flori.
Dacă îi plantați primăvara între 15-20 martie, înfloresc în intervalul 15 mai-15 iunie. Plantați toamna în octombrie-noiembrie, înfloresc între 10-15 mai. După înflorire se taie florile trecute și se lasă să se usuce. Apoi, în a doua jumătate a lunii iulie se dezgroapă și se pun într-un loc uscat și răcoros până la următoarea plantare. Aici eu am experimentat 2 variante. Anul trecut i-am scos pe 27 iunie și i-am plantat pe 26 octombrie, iar anul acesta au înflorit toți pe 10 mai, așa cum se vede și în poze. Într-un an i-am scos tot în iulie, dar nu am avut timp să-i mai plantez și i-am acoperit cu turbă uscată ca să nu se deshidrateze prea mult. I-am plantat apoi în martie anul următor dar nu au mai înflorit toți. La fel, nu au înflorit toți, nici în anul în care nu i-am scos deloc.
Dacă doriți să aveți flori frumoase, vă recomand să-i răriți în fiecare an și să plantați puii separat. Aceștia vor înflori după 2-3 ani în funcție de mărime. Se combină foarte bine cu trandafirii, mai ales cu cei albi, crem, galbeni, oranj sau culoarea piersicii, dar și cu plante cu frunze argintii cum ar fi Cineraria maritima sau cu floarea-miresii.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Iris si clematita | Revista Practic idei

Leave A Reply