Poți adapta foarfeca pentru tăierile crengilor înalte

1
foarfece pomi
Foto: Francisc Szabo
Francisc-Ștefan Szabo, Șimleul-Silvaniei, jud. Sălaj
Stimați cititori,
La efectuarea tăierilor după recoltare la cireș, vișin, cais, piersic, nuc, ne sunt necesare niște unelte adecvate.
Neexecutarea acestor tăieri duce la producții de fructe din ce în ce mai mici, rodul se deplasează spre vârful coroanei și spre capătul ramurilor. În prima fotografie vedeți un vișin la care nu s-au efectuat tăierile anuale și care a avut în acest an o producție foarte mică. După cum se știe, se folosesc foarfeci manuale, iar pentru crengi mai groase, foarfeci speciale cu brațe lungi sau ferăstrău special pentru pomicultură.
Cu aceste unelte se pot face tăierile până la cam 2 metri înălțime. Folosirea scării simple sau duble în livezile situate pe teren denivelat sau în pantă este incomodă și chiar periculoasă. În această situație se pot folosi foarfeci speciale montate pe prăjini ușoare (din lemn tare sau țeavă de aluminiu) și care sunt acționate cu o sfoară rezistentă de jos.
În fotografia alăturată la poziția 3 și 4 avem o foarfecă simplă veche și o foarfecă din zilele noastre cu care se pot tăia ramuri mai groase întrucât acționarea fălcii mobile se face printr-un sistem de role. Dispozitivul are și o lamă de ferăstrău de circa 35 cm demontabilă, cu care se pot tăia crengile mai groase. Acest dispozitiv l-am montat la capătul unei țevi de aluminiu lung de 3 m și gros de 2 cm.
În numărul 4/2005 al revistei, în cadrul concursului „Practic cu profesioniști“ s-a publicat un articol despre confecționarea unei foarfeci montată pe prăjină și acționată prin două sfori. Pentru cititorii interesați propun o soluție mai ușoară pentru confecționarea unei foarfeci de acest tip, folosind o foarfecă manuală simplă. Foarfeca se fixează pe o șipcă de brad cu secțiunea 2×4 cm pe latura mai lată, la 10-12 cm distanță de capăt conform fotografiei (vezi poziția 2). Acționarea foarfecii se face cu sfoară rezistentă legată de capătul brațului de acționare mobil (contracuțit).
Vă doresc recolte bogate și promit să revin cu alte idei pentru ușurarea unor lucrări în grădină și casă.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: taierea pomilor | Revista Practic idei

Leave A Reply