Porumbele cresc imunitatea

3

Anișoara Ursan, loc. Cernavodă, jud. Constanța
Dragi cititori,
În fiecare toamnă, după prima brumă, merg să culeg poroambe, așa cum le zicem noi în zona Dobrogei. Mai sunt cunoscute și sub denumirea de porumbe, scorombar, tarn, cotobrel, mărăcine …dar cel mai des le întâlnim sub denumirea de porumbe.
Din fructele de culoare mov se poate prepara sirop, jeleu sau pastă. De la porumbe se folosesc florile, frunzele și bobițele. Ele conțin tanini, vitamina C și amigdalină. Ceaiul din frunze de porumbe este recomandat ca laxativ moderat, pentru pietre la rinichi, tuse și la reglarea ciclului menstrual. Din bobițele peste care a dat prima brumă sau chiar zăpada, preparăm sirop, pastă sau jeleu și consumat cu regularitate revigorează sistemul imunitar.
Siropul îl prepar așa: Cantități: 1 kg de fructe coapte de porumbe (culese în octombrie, după prima brumă), 1 kg de zahăr. Preparare: Porumbele se curăță de codițe, apoi se spală în mai multe ape reci. Se pun în oală și se acoperă cu apă rece cât să treacă cu 2 cm peste fructe și se pun la fiert aproximativ 30 de minute, până ce le crapă pielița. Se strecoară de zeamă, apoi se pasează bine cu o lingură, până ce scăpăm de sâmburi și pieliță. Sucul rezultat îl mai strecurăm încă o dată printr-o sită mai deasă, mai adăugăm apă cât să obținem cam 1 l de lichid, adăugăm zahărul și punem la fiert. Când le presăm sucul are un aspect tulbure, dar atunci când adăugăm zahărul, se limpezește și capătă o culoare superbă, rubinie. Fierbem siropul cu zahăr încă 30 de minute, la foc domol, spumând când și când cu o spumieră. Siropul este delicios, gustos, un pic acrișor și plin de vitamina C. Se depozitează în sticle cu capac etanș și se păstrează la rece, mai multe luni.
Pentru jeleu fierbem 1 kg de fructe de poambe coapte, la fel ca la sirop, apoi le strecurăm și le pasăm, iar zeama rezultată se fierbe bine cu 1 kg de zahăr sau miere de albine, până se îngroașă. Este delicios și foarte aspectuos pentru decorarea prăjiturilor.
Pentru că aceste fructe pline de sănătate se culeg până iarna târziu, vă recomand cu mare drag să recoltați și să faceți aceste preparate benefice sănătății. Va doresc sănătate maximă! Atașez și fotografia făcută în momentul când prepar deliciosul suc pentru iarnă. Toate cele bune!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion3 Comments

  1. Pingback: Ce tratezi cu gutui | Revista Practic idei

  2. Pingback: Cura cu morcovi pentru imunitate | Revista Practic idei

  3. Pingback: Busuiocul tratamente | Revista Practic idei

Leave A Reply