Porțelanul și cristalul

0

Monica Viericiu
Moda bibelourilor a trecut de multă vreme, dar asta nu înseamnă că toată lumea a renunțat la ele. Poate nu mai sunt atât de numeroase ca odinioară când petreceai o jumătate de zi spălând la ele, însă tot se mai găsesc câteva, iar de sărbători cum totul trebuie să fie proaspăt și curat, nici ele nu trebuie trecute cu vederea. Dar cum se curăță porțelanul și cristalul?
Bibelourile din porțelan se spală cu apă și săpun, se clătesc bine, apoi se lasă la scurs pe prosoape, după care se șterg bine cu o cârpă moale. Dar foarte frumos se curăță dacă se scufundă într-un lighean cu apă caldă amestecată cu puțin Borax, cum se proceda pe vremuri. Boraxul se mai găsește în farmacii, dar cum acele granule se folosesc și ca insecticid, mai bine alegi prima variantă sau ștergi bibelourile cu prosoape de hârtie, din cele folosite la bucătărie, îmbibate în alcool medicinal.
Iar dacă pe ceașca ta din care bei zilnic cafeaua de dimineață s-a format un strat colorat ce nu se îndepărteazăcu detergentul de vase, încearcă și o pastă din oțet cu sare.
Cum adesea la spălat se mai întâmplă și accidente cu bibelourile, iată și cum poți face să dispară micile fisuri. Pui obiectul deteriorat într-un vas cu lapte, astfel încât să fie scufundat în lichid și lași pe foc mic să fiarbă laptele cam trei sferturi de oră, după care oprești focul și lași lichidul să ajungă la temperatura camerei. Abia atunci scoți bibeloul sau farfuria fisurată, iar crăpăturile se estompează ori chiar dispar. Pentru a preveni fisurile, obiectele delicate din portelan nu se spală la temperaturi foarte înalte.
Cât privește obiectele din cristal, acestea se curăță bine frecându-le cu zațul de la cafea sau cu un cartof crud sau cu o soluție de apă cu bicarbonat. După tratamentul respectiv, cristalurile se clătesc din abundență și se șterg cu o cârpă moale de bumbac, care să nu lase scame.
Foto: www.pixabay.com
 
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply