Porcușorii ar mânca întruna

0
porcusor de Guinea
Foto: Carmen Panfiloiu
Carmen Panfiloiu, com. Mătăsari, jud. Gorj
Dragă redacție,
Sunt o mare iubitoare de animale. Am mai mulți prieteni la categoria asta, dar de data asta vă voi vorbi doar de porcușorii de Guineea, prietenii mei mici și pufoși, care ar mânca întruna.
Totul a început când iubitul meu (actualul soț) mi-a făcut cadou porcușorii pe care-i vedeți. Am fost foarte bucuroasă să-i am, mai ales că pe atunci, în 2006, nu aveau prea mulți porcușori, acum am observat că mai multe familii au adoptat acești drăgălași companioni îmblăniți.
M-am documentat puțin, în ceea ce privește hrana, înmulțirea și pot spune că îi am și acum. Din păcate, femela, cea care mănâncă morcov în poză a murit, în timp ce se chinuia să-și aducă pe lume puișorii ei. Mi-a părut tare rău că a rămas masculul singur, dar i-am făcut rost de o nouă prietenă, altă rasă, frezată, cu părul lung adică. Și au făcut niște minunății de pui.
Iarna e mai greu cu hrana, pentru că nu e la fel de multă verdeață, dar ne descurcăm. Preferații lor sunt morcovii. Le mai dau salată, pătrunjel, pâine uscată (pentru a nu avea probleme cu dinții și gingiile, deoarece ei trebuie să roadă, pentru a li se toci dinții care sunt în continuă creștere), fructe, porumb, grâu, cartof, varză, dar nu în cantități mari, deoarece ologesc de picioarele din spate (conține o substanță ce le face rău). Ei își iau apă din alimente, dar dacă le pui dispozitiv pentru apă de când sunt pui, se obișnuiesc și beau și de acolo, depinde cum sunt învățați.
Le schimb așternutul în funcție de cât de repede se murdărește. Norocul meu este că soțul meu este tâmplar și așa nu mai e nevoie să cumpăr talaș, am suficient.
Porcușorii fac gălăgie atunci când nu le convine ceva. Se înmulțesc și cresc foarte repede, de obicei cam la o lună fac puișori, uneori și câte 6 odată, acesta este numărul maxim. Ai mei nu au făcut niciodată atâția. Eu colaborez cu un petshop (magazin de animale) și le duc puii când fac 3 săptămâni. Nu mă îmbogățesc de pe urma lor, dar măcar din ce câștig pe ei cumpăr mâncare pentru pisici și căței. Pe cei care vor să țină aceste animale de drag, îi sfătuiesc să aibă grijă că porcușorii de Guineea se înmulțesc repede și nu o să știe ce să facă apoi cu atâția pui. Sfatul meu ar fi să îi separe, pe adulți, dar în același terariu. Concret, se mai pune o bucată de geam pe mijloc, așa se pot vedea și vor fi mai fericiți decât dacă ar trăi singuri. Cam atât vă pot spune despre ei. Pe curând!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply