Popas la Băile Herculane

0

Maria Radu, loc. Reșita, jud. Caraș-Severin
Dragii mei,
Vă povestesc despre un scurt popas făcut la sfârșitul unei excursii de vis. Întorcându-ne spre casă din excursia făcuta la statuia lui Decebal de la Cazanele Dunării, am mai trecut prin cateva locuri interesante, pe care vă îndemn să le vizitați.
După drumul lung, ne-am oprit să prânzim la restaurantul „Sfinxul bănățean” unde am fost bine primiți și adăpostiți de ploaia care cădea în rafale. Am mai tras o horă și ne-am bucurat de viața care ne-a mai rămas, de pensia care oricât ar fi de mică, important este să fie lungă, căci, dragi prieteni, deviza noastră este „există viață și după pensie”.
La începutul excursiei ne-am oprit la mânăstirea „Piatra Scrisă”, care aparține de Armeniș, comună din județul meu. Despre trecutul mânăstirii aflăm multe din tradiție, din legende. Se spune că atunci când s-a luat hotărârea construirii căii ferate pe ruta Caransebeș-Orșova, conform planului, la deschiderea unui tunel într-o stâncă s-a aflat pictată icoana „Sfintei Treimi”, pe lângă localitatea Armeniș. Se spune că primarul de atunci s-ar fi adresat inginerului care a luat în considerare ruga oficialului și „a încovoiat tunelul”, așa că iese spre Armeniș cu 4-5 metri spre apus de icoană, ceea ce se vede și astăzi. Unii spun că icoana nu ar fi fost pictată de mâna omenească, dar cele mai multe legende vorbesc de recunoștința umană în fața divinității. O istorisire vorbește de un creștin urmărit de otomani care a căzut cu calul lui de pe creasta dealului în râul Timiș. Drept mulțumire că a scăpat teafăr, a dat poruncă să se picteze în stâncă icoana „Sfintei Treimi”.

Baile Herculane
Foto: Maria Radu
Următoarea oprire este în stațiunea Băile Herculane, ale cărei baze au fost puse în 102 de împăratul Traian. Aici a venit la băi aristocrația Romei antice. Izvoarele termale au fost considerate „dar al zeilor”. Stațiunea este așezată într-o vale adăpostită de munți, de o frumusețe unică. Puritatea extraordinară a aerului a făcut ca în Parcul Național Domogled-Valea Cernei să trăiască peste 1500 de specii de fluturi. Ne plimbăm prin ploaie și remarcăm cu multă plăcere multe monumente renovate, altele cu schele. Ne fotografiem la statuia lui Hercules, ce în mitologia romană era patron al izvoarelor termale, simbol al puterii și al echilibrului între forța fizică și cea spirituală. În 1852, împăratul Austriei considera Băile Herculane „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”.
Merită să vizitați aceste locuri, așa că notați-le pentru următoarele vacanțe! Nu veți regreta!
Foto: Maria Radu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply