De ce să alegi o pompă de căldură aer apă ca soluție de încălzire

1

Încălzirea casei tale poate deveni foarte eficientă cu o pompă de căldură aer apă, o soluție nu foarte ieftină, dar eficientă ulterior și prietenoasă cu mediul.

Pompa de căldură reprezintă prima soluţie atunci când vorbim despre îmbinarea economisirii costurilor cu încălzirea cu producerea ecologică a căldurii, potrivit producătorului Viessmann. Energia utilizată de o pompă de căldură aer apă este disponibilă în mediu nelimitat şi gratuit. Acest sistem de încălzire complet competent necesită doar o mică parte din energia electrică pentru echipamente si pompă, pentru a disponibiliza această energie. O pompă de căldură aer apă te face independent de combustibili fosili și te ajută să contribui în mod activ la reducerea emisiilor de CO2 și protecția climei.

Potrivit producătorului Daikin, o pompă de căldură aer apă este soluţia optimă pentru locuinţele sau clădirile noi. Combinată cu sistemele de încălzire prin pardoseală sau cu radiatoare de temperatură scăzută, configuraţia consumă şi mai puţină energie pentru a-ţi încălzi locuinţa.

Avantaje pentru o pompă de căldură aer apă

Eficiență ridicată: O pompă de căldură aer apă are o eficiență foarte ridicată, cu un „Coeficient de Performanță” (CP) de aproximativ 5. Aceasta înseamnă că fiecare unitate de electricitate livrează 5 unități de căldură către clădire.

Rambursare financiară rapidă: Perioada de rambursare tipică este mai mică de cinci ani pentru utilizarea într-o gospodărie normală sau mai puțin de 10 ani pentru proiecte mai mari.

Fără foraje sau șanțuri mari: Spre deosebire de alte pompe de căldură, o pompă de căldură aer apă nu necesită săpături adânci, iar zona de colectare este mult mai mică.

Consum redus de energie: Doar o cantitate mică de energie electrică este necesară, energia rămasă provenind din căldura naturală prezentă în sursa de apă.

Amprentă mică de carbon: Și prin utilizarea energiei electrice din surse regenerabile, amprenta de carbon poate fi redusă și mai mult!

Eligibil pentru stimulente guvernamentale: Fiind o formă regenerabilă de producere a căldurii, acest sistem ar putea fi stimulat guvernamental în curând. Oricum, există stimulentul pentru panouri solare, deja, care este de mare ajutor.

Funcționează bine cu alte sisteme de încălzire: Ideală pentru reamenajare alături de cazanul convențional de gaz, energie termică solară și alte sisteme de încălzire.

Funcționează bine cu generarea la fața locului: Folosind energia electrică generată la fața locului, cum ar fi energia eoliană, solară sau hidroenergetică, poate îmbunătăți finanțarea proiectului. Depozitarea în baterii poate ajuta și la reducerea costurilor de funcționare.

Poate oferi atât încălzire cât și răcire: Unele modele de pompă de căldură aer apă sunt potrivite pentru răcire, inclusiv aer condiționat. Pompele de căldură reversibile pot chiar alterna între încălzire și răcire, dacă este necesar.

Funcționare liniștită și de lungă durată: O pompă de căldură aer apă este mai liniștită și are o durată de viață mai lungă decât alte pompele de căldură. Întreținerea este foarte simplă – similară cu cea a unui cazan convențional de gaz.

Este viitorul, astăzi aici! Încălzirea regenerabilă este un pas vital în decarbonizare. Către încălzirea de acest tip se tinde în toată lumea și este cel mai bun mod prin care să nu afectezi mediul înconjurător.

Funcții la o pompă de căldură aer apă

Încălzire: Pompele de căldură extrag căldura din aerul exterior, ceea ce face ca încălzirea locuinței să devină un proces eficient din punct de vedere energetic.

Răcire: Alimentate cu surse de energie regenerabilă, pompele de căldură  răcesc locuința fără să consume cantități mari de energie.

Apă caldă: Prin combinarea unei pompe de căldură cu un rezervor de apă caldă menajeră poți produce, cu o eficiență ridicată, suficientă apă caldă pentru tine și familia ta.

Suport solar: Racordarea opțională la panouri solare asigură o sursă de energie gratuită, care poate produce până la 70% apă caldă menajeră.

Cum funcționează

O pompă de căldură aer apă utilizează aerul exterior sau aerul recuperat ca sursă primară de energie.

Tehnologia folosită de o pompă de căldură aer apă are la bază un principiu foarte simplu și destul de bine cunoscut. Mai precis, o pompă de căldură aer apă funcționează pe același principiu ca un frigider, prin o tehnologie de comprimare a vaporilor.

O pompă de căldură aer apă este alcătuită din următoarele componente: compresor, vas de expansiune, două schimbătoare de căldură, respectiv vaporizator și condensator.

Tehnologia funcționează astfel: aerul din exterior se aspiră cu ajutorul unui ventilator în pompa de căldură. Aici, el intră în vaporizator, care este conectat la un sistem închis. Acesta din urmă conține un agent de răcire, care chiar și la cele mai scăzute temperaturi se transformă din stare lichidă în stare gazoasă.

În cele din urmă, vaporii agentului frigorific intră în compresor. Aici se produce creșterea temperaturii până la nivelul necesar care se distribuie în instalația de încălzire a casei. De asemenea, la ieșirea din condensator, acel agent frigorific se transformă din nou în stare lichidă. Apoi, procesul se repetă pur și simplu.

 

 

 

Sursă: White Media 

Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply