Podbal și muguri de plop

0

Florica Zonea, loc. Măneciu Pământeni, jud. Prahova
Dragii mei prieteni,
Vă trimit câteva rețete cu podbal și muguri de plop.
În rândurile de mai jos vă vorbesc despre o plantă tare frumoasă care împodobește primăvara văile umede din zonele de deal, cu florile ei galbene de culoarea soarelui.
Podbalul, căci despre el este vorba, la cât de repede apare îi poate face concurență ghiocelului. Un lucru curios, înainte apar florile, iar după ce florile se trec, apar și frunzele. De la podbal se folosesc și florile și frunzele. Sunt bogate în tanin, mucilagii și săruri de potasiu. Se folosesc cu foarte bune rezultate în bronșită, tuse, răgușeală și în boli pulmonare ca tuberculoză și silicoză.
Cum prepari infuzia? Din 15 g flori sau frunze sau amestec, cu 200 ml apă. Pui la infuzat și îndulcești cu zahăr. Din această infuzie iei 2 linguri la 3 ore. Ajută la fluidificarea secrețiilor bronhice. A doua plantă despre care vă vorbesc este de fapt un copac, ai cărui mugurii sunt și ei un excelent medicament naturist, este vorba despre plop și frumoșii lui mâțișori (muguri).
Plopul îl întâlnim de la câmpie până în zonele mai înalte, uneori chiar la munte. Mugurii apar primăvara devreme la concurență cu ghioceii și cu podbalul. De la plop folosim mugurii mai ales în scop extern. Mugurii au proprietăți balsamice, antiseptice, cicatrizante și calmante. Se folosesc sub formă de alifii, uleiuri în tratarea rănilor provenite din arsuri și în cazul hemoroizilor.
Alifia o prepari așa: 2 mâini de muguri de plop, le zdrobești într-un mojar, apoi pui o lingură de alcool de 90° peste muguri. Lași o zi la macerat apoi adaugi 100 g untură curată de porc și o linguriță ceară de albine. Pui la bain-marie 3 ore, apoi strecori printr-o pânză deasă și pasezi până se formează alifia. Tot așa se prepară și alifia de gălbene (rețeta o știu de la bunica). Mugurii de plop se mai folosesc în inflamațiile căilor urinare, au proprietăți antiseptice, calmante și diuretice.  Se spune că fiecare boală are leacul ei dacă știi să cauți planta potrivită, așa că de ce să nu încercăm să folosim plantele medicinale în favoarea noastră, sunt mai sănătoase decât pilulele, nu sunt scumpe și folosite cu cap, nu pot decât să ne ajute. Sănătate multă tuturor!
Foto: arhiva personală

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply