Pledoarie pentru miere și alte produse ale stupului

5

Ionica Mihai, loc. Jijila, jud. Tulcea
Dragi prieteni,

Am dat o mulțime de bani pe o cutiuță de cremă pentru față pe bază de miere. Apoi am realizat că puțină miere amestecată cu lapte sau cu zeamă de lămâie sau cu gălbenuș de ou ori cu tărâțe de grâu ar fi fost chiar mai bună decât acea cremă pe post de mască. Mierea și alte produse apicole au efect miraculos asupra tenului.

Datorită reclamei sau din dorința de a fi la fel de frumoase cum sunt cele din reclame trecem cu vederea lucrurile cele mai bune și mai sănătoase din jurul nostru, neavând încredere în efectul lor, poate pentru că sunt mai ușor de găsit și mai ieftine.
O bună prietenă m-a sfătuit să citesc „Cartea satului“ scrisă la începutul secolului trecut de dr. V. Voiculescu, pe care v-o recomand și din care am extras câteva pasaje.

Mierea poate sluji și ca leac tămăduitor (…) e bună în toate bolile și suferințele gurii, gâtului. Un leac împotriva pușchiilor de pe limbă și de pe gingii, a aftelor e mierea cu care se unge gura. Pentru tuse e bună mierea luată la un sfert de oră sau ceai de tei cu miere. Pentru tusea mai rea e bună o fiertură cu puțină scoarță de stejar, muguri de brad și mentă îndulcită cu miere.
În vechime, pentru tuse se întrebuința un leac vestit făcut din miere amestecată cu foi de trandafir de dulceață, leac care se folosește și astăzi.
Mierea e și leacul stomacului fiind un bun laxativ, luându-se fie dimineața, fie seara câte o linguriță de miere. Pentru întărirea celor cu stomacul slab, fără poftă de mâncare, un leac bun e o mână de flori de țintaură, fierte la o litră (250 ml) de apă și îndulcit ceaiul acesta cu 4 linguri de miere.

Pentru arsuri la stomac se amestecă o mână de floricele de sunătoare cu 250 mg miere și cu 250 ml ulei din care se beau câteva linguri pe zi.
Mierea e și un tonic,  întăritor pentru toți cei slăbiți, anemici, fără sânge și fără puteri. Mai ales bătrânii pot trage foloase de pe urma ei.
Mierea amestecată cu zeamă de ridichi ajută la curățarea ficatului.

Însușirile lecuitoare ale mierii se trag de la florile din care e scoasă. Mierea de mai, plină de mireasmă de tei e bună pentru liniștea nervilor, e bună și pentru insomnii și se pune câte o linguriță în ceaiul de tei. Mierea din stupii ținuți lângă pădurile de brad e bună mai ales pentru tuse și boli de piept.

Mierea de flori de câmp, mai ales de levănțică, e o miere neagră, cu mult fier în ea, bună pentru cei slabi și anemici.
Mierea răspunde la cele două nevoi ale noastre: ne hrănește când sunem sănătoși și ne vindecă dacă suntem bolnavi.

Mierea poate fi utilizată și în aplicații externe, sub formă de comprese cu apă amestecată cu miere pentru tratarea arsurilor, bolilor de piele, a degerăturilor. Trebuie să vă împărtășesc și rețeta extraordinarei măști pentru ten uscat care se face din miere amestecată cu caimac, care se lasă să acționeze 15 minute, apoi se îndepărtează cu apă călduță după care fața se clătește cu apă rece.

Prin conținutul său, mierea este un aliment-medicament, ușor de asimilat care nu-și pierde proprietățile și calitățile prin conservarea în condiții optime.

Mierea trebuie depozitată în recipiente de sticlă închise la culoare în locuri cu temperatura scăzută (dar nu în frigider) și ferite de razele soarelui. Nu este indicată depozitarea mierii în recipiente metalice, din cauza acidității acestui aliment, căci în contact cu metalul se pot forma compuși toxici.

Cura cu granule de polen poate ameliora afecțiuni precum anemia, rahitismul, aterioscleroza, ciroza sau bolile de inimă. Veninul de albine e folosit pentru tratarea artritei și ateriosclerozei.

Mierea este totodată foarte bună în cosmetică:

  • amestecați 2 linguri de lapte cu 2 lingurițe de miere și ștergeți-vă fața cu o bucățică de vată îmbibată în acest amestec. Lăsați să acționeze pe piele și clătiți cu o infuzie călduță de gălbenele (o linguriță de flori la 250 ml apă).
  • amestecați 2 linguri de brânză de vaci mai grasă cu 2 lingurițe de miere. Puteți adăuga și o jumătate de linguriță de suc de portocale. Aplicați masca pe față și lăsați-o 10 minute. Clătiți cu infuzie de gălbenele sau cu apă călduță.
  • amestecați 2 linguri de smântână cu 2 lingurițe de miere. Adăugați o jumătate de linguriță de suc de lămâie sau o picătură de ulei volatil de lămâie. După 10 minute îndepărtați-o de pe piele folosind apă călduță.
  • amestecați un gălbenuș cu o lingură de miere și cu o lingură de ulei de migdale, de struguri sau de măsline. Lăsați să acționeze 10 minute și clătiți fața cu apă călduță sau cu infuzie de mentă.

Important de reținut: tratamentul cu miere de albine sau alte produse apicole impune consultarea prealabilă a medicului de familie. Există foarte multe persoane alergice la polen sau cu altfel de alergii și în cazul lor tratamentul cu miere este contraindicat. Mierea este și o sursă potențială de spori de Clostridium botulinum care nu afectează persoanele cu floră inestinală normală, dar care poate cauza botulism la copiii sub 1 an. Din acest motiv majoritatea medicilor interzic mierea copiilor mai mici de 1 an.
Dintre produsele stupului foarte importante sunt și propolisul și lăptișorul de matcă.

Propolisul este preparat din substanțele rășinoase culese de albine de pe frunzele, mugurii și coaja coniferelor, plopilor și prunilor. Aceste substanțe sunt apoi amestecate cu enzime, polen și ceară, iar propolisul obținut este folosit pentru astuparea crăpăturilor din pereții stupului și pentru împachetarea intrușilor (lăcuste, șoareci) care intră în stup, după ce sunt injectați cu venin. Propolisul conține rășină, ceară, polen, minerale, uleiuri eterice și are proprietăți antivirale. Este recomandat pentru tratarea diferitelor afecțiuni: afte, astm, abcese, gingivite, hepatită cronică, eczeme, parodontoză, laringită, pneumonie, gastrită, ulcer și altele. Se administrează câte 2-3 g/zi în funcție de boală și de toleranța organismului.

Lăptișorul de matcă este produs de albinele tinere. Cu el sunt hrănite atât larvele în primele 3 zile de viață cât și matca. Lăptișorul de matcă este un concentrat biologic puternic având proprietăți deosebite în formarea și regenerarea celulelor. Conține apă, grăsimi, proteine, glucide, vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, PP), substanțe de tip hormonal, substanțe antibiotice. Este recomandat pentru creșterea rezistenței organismului, a randamentului fizic și intelectual, combaterea oboselii și a îmbătrânirii precoce.
Lăptișorul de matcă este folosit și pentru prepararea măștilor cosmetice, în amestec cu albuș de ou pentru tenul gras și cu gălbenuș pentru ten uscat. Masca se lasă pe față 30 de minute și se spală cu apă călduță.

Comentarii Facebook

comentarii