Plectranthus și Aeschynanthus, două plante interesante

0
Foto: Petrea Chiru
Petrea Chiru, Galați
Stimată redacție,
În Practic-Idei nr. 2/2011, doamnele F. Matei din Pitești și R. Lazăr din Bacău solicitau informații despre Plectranthus și respectiv, Aeschynanthus. Le spun câteva lucruri esențiale despre acestea.
Plectranthusul este o plantă ornamentală prin aspect și frunze, deși face vara și flori, dar acestea sunt nesemnificative. Se mai numește și iederă suedeză, deoarece este cultivată mult în țările scandinave, deși este originar din Africa de Sud.
Se cultivă ușor, la lumină indirectă, chiar puțină umbră, iar pământul din ghiveci trebuie să fie permanent umed. Se pretează la ghivece suspendate, având tulpini lungi de până la 1 m, bogat ramificate, care atârnă.
Iarna se udă puțin, evitând uscarea completă a pământului și coborârea temperaturii sub 10 grade Celsius. Excesul de apă determină, totuși, putrezirea rădăcinilor, iar uscarea pământului are ca efect veștejirea frunzelor.
Se înmulțește prin butași de tulpină de 8-10 cm lungime, fie direct în pământ, fie într-un pahar cu apă în tot timpul anului, dar cel mai bine în perioada caldă.
Plectranthus are 250 de specii, dar mai cultivate sunt doar trei. Eu am P. australis, originar din Australia, cu frunze mari, groase, lucioase, ovale, verde-puternic. Fața inferioară a lor precum și tulpinile sunt vineții-verde.
P. coleoides, varietatea „Marginatus“ are frunze în formă de inimă de 5-7 cm cu margini alb-crem.
P. oertendahlii, originară din Africa de Sud are frunze verzi cu nervuri albe-argintii și inflorescențe bogate alb-roz.
Aeschynanthus este originar din Asia tropicală, unde crește pe arborii din păduri. Este, deci, o plantă epifită. Se replantează o dată la 3 ani în ghivece cu turbă, se udă abundent în perioada caldă și se fertilizează cu îngrășământ lichid conform rețetei producătorului. Vrea multă lumină, dar nu direct la soare mult timp. Temperatura optimă este de 25-27 grade Celsius. Iarna se ține la răcoare, minimum 13 grade Celsius, nu se fertilizează și se udă rar, pământul să fie doar umed. Apa trebuie să fie călduță. Vara face flori roșii-portocalii strălucitoare.
După înflorire, tulpinile se scurtează cu 1/3 din lungime. Se înmulțește prin butași de tulpină de 5-10 m, primăvara direct, în același fel de substrat, la o temperatură de 20 grade Celsius. A. javanensis are flori tubulare roșii cu galben strălucitor în interior. A marmoratus este cultivat pentru frunzele cu nervuri galbene și roșu-închis pe fața inferioară și are flori verzi-gălbui cu pete maronii. A. lobbianus are floare roșie cu galben-crem pe partea internă. Trebuie să știți că aceste plante au o cultivare dificilă.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply