Plantez pomi, curăț, semăn

1

Lenuța Vrânceanu, sat Izvoru, com. Provița de Sus, jud. Prahova
Dragii mei,
Acum, toamna, am multă treabă în grădină.
Smulg iarba din jurul pomilor fructiferi și apoi introduc un îngrășământ organic cu acțiune lentă. Fac gropi verticale fără să afectez rădăcinile și torn în ele îngrășământul. Nu uit să gunoiez piersicii. Frunzele lor vor cădea astfel mai repede și îi apăr de rugină.
Tot acum plantez pomi fructiferi. Caut araci rezistenți și-i bag în pământ împreună cu pomii. Am grijă să nu ating rădăcinile. Înainte de a planta, înmoi rădăcinile în îngrășământ ca să se prindă mai repede. Folosesc legături elastice, de exemplu fâșii de ciorap, pentru fixarea pomilor de araci. În grădina de zarzavat curăț răzoarele libere, răstorn pământul și pun mraniță pe care o întind doar la suprafață, fără să o introduc adânc în sol.
Tot acum semăn mazăre pentru recolta din martie și, de asemenea, spanac. Recoltez cu grijă varza de Bruxelles, fără să-i afectez tijele. Mă ocup și de plantele ornamentale care îmi sunt tare dragi.
Curăț, progresiv, grădina cu flori. Nu ezit să păstrez tijele și frunzele uscate, care pot servi de decor pe timpul iernii (este cazul a numeroase graminee). Tund foarte puțin trandafirii înainte de venirea frigului. Îndepărtez ultimele flori veștejite și scurtez tijele cam cu o pătrime, acestea fiind, astfel, mai puțin expuse la vânt. Strâng și ard frunzele căzute, adeseori purtătoare de maladii. Și în final, fac câte o moviliță de mraniță în jurul lor.
Dacă vremea este uscată, tund pentru ultima oară gazonul și adun firele uscate de iarbă. Dacă vremea este caldă, plantez și arbuști. Desfac puțin ambalajul de plastic și ud ușor rădăcinile în cazul în care nu-i pot planta imediat. Protejez plantele fragile cu frunze uscate, ace de pin sau ramuri de conifere. Pentru arbuști, fac un cilindru din grilaj subțire pe care-l pun în jurul trunchiului și-l umplu cu material izolant, care, în felul acesta, nu se va împrăștia.
Nu uit să acopăr pământul din lădițele cu arbuști. Apropii lădițele de pereții casei, loc unde plantele vor fi mai la adăpost de frig, de vânt sau de ploile torențiale. Din când în când le stropesc. Tot în această perioadă plantez, de pildă dafin, sunătoare, saschiu. Vă doresc o toamnă ușoară!
Foto: arhiva Practic

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Plantarea pomilor | Revista Practic idei

Leave A Reply