Plantez bulbii de crin în septembrie-octombrie

1

Eva Domokos, Cehu Silvaniei, jud. Sălaj
Stimată redacție, dragi cititori,
Florile de grădină reprezintă pentru mine o atracție deosebită, iar crinul îl consider regele florilor mele.
Cu câțiva ani în urmă am primit cadou de ziua mamei (prima duminică din luna mai) un pachet cu 8 bulbi de crini olandezi din partea familiei mele, care mă știe că sunt o mare iubitoare de flori. În primul an de înflorire am rămas uimită de frumusețea acestor minunate flori. Ele au tulpini drepte cu frunze verzi ascuțite, așezate lateral, iar spre vârful tulpinii înfloresc florile superbe, orientate în sus, ca niște clopote minunate, colorate. Unele sunt de culoare bordo, altele crem, galbene, roșii, iar altele culori combinate, numite „Graffiti”. Florile au un aspect elegant, pe o tulpină înflorind chiar un număr de zece flori, dar nu deodată, ci pe o perioadă destul de îndelungată, ocupând un loc de cinste în grădina de flori.
Preferă locurile însorite, unde au lumină toată ziua, pământ bine drenat și udat. O dată pe an fertilizarea o fac cu fertilizator solubil înaintea înfloririi, perioadă în care nevoia de apă este mai mare, iar creșterea vegetativă este mai accentuată. Bulbii de crin se plantează în perioada septembrie-octombrie la o adâncime de 15-20 cm. Anul trecut am scos bulbii, i-am separat pe cei mici de cei mari, i-am reașezat în locul lor, într-un pământ afânat. Bulbii rămân peste iarnă în pământ, în grădină, îi menajez de geruri cu frunze, crenguțe de brad. În perioada înfloririi îndepărtez florile ofilite pentru asigurarea valorii decorative.
Din crinii olandezi am următoarele: Lilium Monte Negro, Lilium Tango Graffity, Lilium Cappuchino, Lilium Dimension și Lilium Navoua, diferența între ele fiind dată de culoarea florilor. Soiul de Lilium candidum îl am de mulți ani în grădină, fiind cel mai cunoscut dintre crini și foarte decorativ. Are florile nobile mari, de un alb pur, parfumate puternic și se grupează în număr de 8-20 spre vârful tulpinii. Florile au aspect deosebit de elegant, ele preferă un pământ bine drenat și udat, loc însorit și luminos. Înaintea înfloririi îi aplic fertilizator solubil, îi asigur udat periodic, iar înmulțirea se poate face prin separarea de pe bulbi mari a 10-20 de solzi, așe­zați în nisip în răsadnițe reci, care se acoperă la venirea frigului cu geamuri și rogojini, iar primăvara când apar bulbilii se plantează în straturi în luna mai. Cu această ocazie vă mulțu­mesc pentru publicarea scrisorii mele în revista nr. 7/2014 și pentru premiul acordat. Vă trimit o poză cu minunata floare Lilium Tango Graffiti, precum și urări de sănătate și mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Crin Lilium | Revista Practic idei

Leave A Reply