Plantele semănate toamna cresc mai viguroase

2
Foto: arhiva Practic-Idei
Dorina Condrat, Mediaș, jud. Sibiu
Dragi cititori,
Am oferit mai multor cititoare care m-au contactat telefonic semințe de flori de grădină. Cu această ocazie am constatat că nu știau cum trebuie semănate, așa că vreau să scriu și să ofer informații.
Îmi amintesc de grădina bunicilor unde, în fiecare vară, printre rândurile de morcov, pătrunjel sau ceapă, creșteau tufe viguroase de ochiul-boului din semințele căzute toamna. De-a lungul anilor am constatat că multe dintre soiurile anuale, bianuale sau perene răsar mai bine din semințele căzute toamna, decât atunci când sunt semănate în aprilie-mai. Cunoștințele acumulate despre plante m-au ajutat să înțeleg și voi încerca să explic și cititorilor.
Cerințele plantelor din regiunile temperate nu rămân constante pe parcursul dezvoltării lor. Unele plante au nevoie de temperaturi scăzute la începutul perioadei de dezvoltare sau când ating un minim de dezvoltare (rozetă de frunze la speciile bianuale).
Această perioadă, în cursul căreia temperatura joasă joacă rolul determinant, poartă numele de vernalizare. În stadiul de vernalizare semințele în stare umedă sunt menținute la temperaturi între 0-10 grade Celsius (1-2 luni). Este stadiul de inițiere a capacității de înflorire. După aceea, plantele devin în mod deosebit sensibile la durata iluminării zilnice. Este stadiu fotoperiodic, al inițierii înfloririi.
Al treilea stadiu este numit ergostadiu, în cursul căruia un anumit nivel al energiei luminoase este principala cerință a plantei. Este stadiul de inițiere a funcționalității organelor sexuale. Semințele florilor care cad toamna trec prin stadiul de vernalizare, iar plantele care răsar au o dezvoltare foarte bună, rapidă, viguroasă.
Aplicând aceste cunoștințe despre plante am semănat din toamnă semințe de ochiul-boului, godetia și coreopsis tinctoria. Plantele au răsărit pe ici pe colo, unde semințele au avut condițiile de umezeală și temperatură. În luna martie am semănat într-o jardinieră tot ochiul-boului, pe care le-am udat. Semințele au trecut prin faza de vernalizare și au răsărit în mare parte foarte multe plante viguroase.
Plantele răsărite din semințele semănate toamna sunt însă mai mari, ramificate, cu boboc floral mai avansat în dezvoltare decât cele obținute prin semănatul din martie. Semințele răsar și fără să fie vernalizate, însă răsadul este mai slab, crește mai greu, abia după ce plantele trec printr-o perioadă de temperaturi scăzute intră într-un proces normal de dezvoltare.
Poate au observat și cititorii: semințele de flori perene (Gaillardia, Rudbeckia) răsar foarte ușor când cad toamna și greu sau deloc dacă sunt semănate la ghiveci în aprilie-mai. Ca să aveți flori frumoase de ochiul-boului (Callistephus chinensis) trebuie să țineți cont de cerința de vernalizare în semințe.
Vă doresc o toamnă frumoasă!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Ingrasamant pentru flori si legume | Revista Practic idei

  2. Pingback: Rudbeckia mireasa soarelui | Revista Practic idei

Leave A Reply