Plantele de primăvară, farmacie naturală

0
Foto: arhiva Practic Idei
Rodica Irimia, sat Lișna, com, Suharău, jud. Botoșani
Stimată redacție,
Sunt o fidelă cititoare a acestei reviste de aproximativ 5 ani și vreau să împărtășesc cititorilor câteva dintre binefacerile unor plante întâlnite primăvara la tot pasul în grădina noastră de la țară.
Urzica este folosită atât ca aliment, cât și ca medicament. Are proprietăți depurative puternice, diuretice, tonice, antianemice, cicatrizante, antiseptice, hipoglicemiante, antireumatismale, antihemoroidale, antidiabetice.
Se poate face o infuzie dintr-o lingură de urzici proaspete la 1 l de apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.
Păpădia crește apetitul, are efect diuretic, este utilă pentru fierea leneșă, ajută la eliminarea calculilor renali. Frunzele sunt foarte bune în salată, aducând organismului vitamine și minerale. Primăvara se recoltează tulpina și frunzele tinere înainte de înflorire.
Se poate face o infuzie de 1-2 lingurițe de plantă la 200 ml apă clocotită. Se lasă acoperit 15-20 de minute, se strecoară și se consumă 2-3 căni pe zi.
Tijele neînflorite se taie, se spală și se mestecă, pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masa de prânz. Se pot consuma 5-10 tije. O cură durează 10-14 zile și este foarte bună pentru că drenează ficatul, scade glicemia, are efect bun în ciroza hepatică, hepatită, dischinezie biliară.
Pătlagina este folositoare prin frunzele ei, fiind o plantă de neînlocuit în tratamentul bolilor respiratorii, care ajută la prevenirea creșterii colesterolului rău, este bună în tratarea ulcerului gastric. Este benefică în diaree, hemoroizi și cistită.
Se poate face o infuzie cu o lingură de plantă uscată și mărunțită peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se acoperă 15 minute, se strecoară și se beau 3 căni de ceai pe zi.
Mușețelul înflorește primăvara ceva mai târziu, dar este foarte căutat pentru proprietățile antiinflamatoare, antiseptice, emoliente. Tratează gastrita, ulcerul gastric și duodenul, enterocolita, colicile abdominale.
Datorită efectului antialergic și calmant este folosit în erupții cutanate, urticarie, mâncărimi ale pielii. Are efect sudorific și dezinfectant. Este indicat și în tratarea hemoroizilor și leucoreei.
Se face o infuzie de 1-2 lingurițe cu flori la 250 ml apă clocotită. Se acoperă 20 de minute. Se strecoară și se beau 2-3 căni pe zi înaintea meselor principale.
Leușteanul, pe lângă gustul deosebit pe care-l dă ciorbelor, poate trata, sub formă de ceai, lipsa poftei de mâncare, indigestia, colicile abdominale, balonările.
Extern poate face să dispară pete de pe piele, calmează mâncărimile datorate unor alergii, tratează durerile de gât, amigdalita.
Se pot bea 3-4 căni pe zi din infuzia din planta proaspătă sau uscată, iar extern se face gargară sau se fac cataplasme cu frunze.
Ștevia este depurativă, este eficientă în tratarea bolilor de piele, a reumatismului și intoxicațiilor. Este diuretică, are proprietăți tonice și remineralizante, fiind utilă în boli ale sângelui, afecțiuni hepatice și diabet.
Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de plantă la 250 ml apă clocotită. Se lasă 10 minute. Se strecoară și se beau 2-3 căni pe zi.
Loboda scade febra în cazul afecțiunilor respiratorii, ajută la distrugerea agenților infecțioși, are acțiune emolientă. Pentru aceasta se mestecă frunze proaspete de lobodă bine spălate în prealabil. Sucul proaspăt obținut prin stoarcerea frunzelor pot trata chisturi ovariene și mamare.
Se face o cură de 28 de zile când se bea jumătate pahar de suc, de 3 ori pe zi înainte de masă. Contra acneei și a altor boli de piele se consumă salate din frunze de lobodă și păpădie, câte 2-3 porții pe zi în cure de 2 săptămâni.
Mărarul calmează nervii, echilibrează sistemul nervos, calmează durerile de cap și combate astenia. Este un bun tonic fizic și nervos. Mărarul este indicat în lipsa poftei de mâncare, duce la dispariția hiperacidității, este indicat în colite.
Este un bun diuretic, previne infecțiile microbiene, stimulează activitatea rinichilor ajutând la combaterea și prevenirea calculilor.
Extern, mărarul are acțiune cicatrizantă și ajută la dispariția petelor de pe piele.
Se poate face o infuzie de 1 linguriță semințe de mărar la 250 ml apă clocotită, se acoperă 10 minute și apoi se strecoră. Se consumă 2-3 căni pe zi înainte de mese. Sucul de frunze verzi se poate folosi câte 1 linguriță diluată în 100 ml apă de 2-3 ori pe zi.
Sper ca aceste informații să folosească cititorilor revistei.
Doresc tuturor multă sănătate, succes și o primăvară însorită!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply