Plantei de safir îi place răcoarea

1

Petrea Chiru, Galați
Dragi prieteni Practic(i),
În „grădina” mea, printre multe specii care înfloresc mai ales în perioada caldă, se află două plante mai rar cultivate. Acestea sunt echeveria (Echeveria secunda var. glauca) și browalia, violeta-tufă sau planta de safir (Browallia speciosa).

Echeveria

echeveria
Foto: Petrea Chiru
Echeveria aparține familiei Crassulaceae, genul având în jur de 150 de specii suculente. Are origini în regiunile muntoase, răcoroase și umede ale Americii Centrale (Mexic). Frunzele cărnoase, mari, nu așa groase ca ale altor specii ale genului acestuia, sunt ca niște linguri adânci care se suprapun unele peste altele formând o rozetă foarte frumoasă. Sunt persistente și au culoarea verde-albăstrui, cerate (brumate). Chiar și fără floare, planta are un aspect deosebit. De regulă tulpina lipsește, rozeta de frunze acoperind ghiveciul. Înflorește în perioada primăvară-vară-toamnă, având flori de forma unor clopoței înșirate pe tije lungi de până la 25-30 cm, bifurcate spre vârf. Floarea are „gura” galbenă, iar restul cupei este roz. La început, bobocii, cu zecile, atârnă ca niște ciucuri. Treptat, tija florală din dreptul lor devine erectă (se îndreaptă în sus). Nu este pretențioasă deloc, vrea pământ ca al cactușilor (cu nisip pentru o drenare bună). Vrea soare direct, iar temperatura ideală este 15-21 grade Celsius. Se transplantează la 2 ani. Atenție! Nu udați frunzele! Iernează până la 7 grade Celsius, la soare și necesită o udare redusă. Se fertilizează doar în perioada caldă, la 2-3 săptămâni. Se înmulțește prin lăstari și butași de frunze. Lăstarii se desprind cu un cuțit bine ascuțit, se lasă să se usuce 2 zile și se plantează direct în ghiveci. La fel se face și cu butașii de frunze.

Browallia

browallia planta safir
Foto: Petrea Chiru
Violeta-tufă (plantă de safir) este originară din America de Sud (Columbia) și aparține familiei Solanaceae. Are tulpini semitârâtoare pe care eu le susțin pentru a crește pe verticală. Poate crește foarte bine în ghivece suspendate, lăsând-o să atârne. Frunzele lanceolate (lungi și înguste) au perișori foarte fini pe spatele lor. Florile albastre-violet cu interior alb sunt ca niște trompete cu diametrul de până la 5 cm și țin doar 1 zi. Înfloresc toată perioada caldă și dacă au condiții și iarna. Este o plantă care preferă 16 grade Celsius situație care prelungește durata de viață a florilor. Vrea apă puțină și la două săptămâni fertilizare în perioada înfloririi. Tot atunci vrea și soare direct. Pentru a face tufă deasă, vârfurile tulpinilor trebuie ciupite. Se înmulțește ușor, prin semințe. Se seamănă la suprafață primăvara și vara, dar răsare și singură, în vas. Să ne-auzim cu bine!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Petrea Chiru

    Viata lunga revistei,sanatate si numai bine redactiei si colaboratorilor.Multumesc inca o data pentru cele 3 desemnari din Top 200.Salut ideea de prezentare a numarului 200 al revistei

Leave A Reply