Plantează acum bulbi pentru flori de primăvară

0

Monica Viericiu
,,Omul gospodar își face vara sanie și iarna car”, zice o vorbă românească și trebuie să admitem că, măcar în ceea ce privește grădina de flori, este de mare actualitate. Pe scurt, a sosit vremea să plantezi florile bulboase care îți vor face primăvara mai frumoasă. Iată cum procedezi.
Mijlocul toamnei reprezintă un moment foarte potrivit pentru plantarea diverselor specii floricole cu bulbi, atât în grădină, cât și în ghivece, care se vor ține fie în șoproane, în pivnițe unde temperatura nu scade iarna sub 5 grade Celsius, fie afară, într-un loc rece, dar ai grijă să le acoperi cu un strat generos de frunze putrede sau cu alte materiale care să le ferească de îngheț.
Dacă urmărești ca înflorirea să se producă într-o anumită perioadă, ia aminte când și cum plantezi, deoarece bulbii de lalele, narcise și zambile au nevoie de 10-14 săptămâni de repaus în spații reci, după care de 3-4 săptămâni de temperatură mai ridicată, cu lumină din plin și chiar soare dacă este cu putință.
Bulbii puși la forțat în octombrie produc flori chiar în februarie, iar cei plantați la începutul lui noiembrie, vor înflori prin martie, desigur, dacă au toate condțiile necesare.

De nu înfloresc bulbii?

-Poate au stat lângă mere, pere sau alte fructe. Caută să depozitezi bulbii de flori cât mai departe de fructele puse la păstrat în pivințe, deoarece acestea emană în timp gaz de etilenă care dăunează florilor care se dezvoltă în interiorul bulbilor.
-Poate au stat la căldură. O temperatură peste 18 grade Celsius poate compromite înflorirea.
-Au suferit de sete ori chiar s-au uscat. Bulbii nu au nevoie de apă mereu, doar aproximativ o dată pe lună, în funcție și de temperatură. Pământul lor însă nu trebuie să să usuce de tot, așa că verifică la 2-3 săptămâni starea lui.
Foto: Mihai Nicolae (arhiva Practic)

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply