Plante exotice: de la mere cerate la papaya

0

Gabriel Dumitru, sat Rogojina, com. Budeasa, jud. Argeş

www.pixabay.com
www.pixabay.com
Stimată redacţie,
Vă prezint câteva soiuri exotice pe care le-am achiziţionat şi înmulţit.
Prin internet am reuşit să cumpăr seminţe sau plante, care se pot creşte şi la noi în ghivece, cu protecţie iarna. Enumăr câteva:
1. Wax apple (Syzygium samarangense) este un copac tropical, originar din Asia şi rodeşte după 3-4 ani de la însămânţare. Pentru a rodi este nevoie de un ghiveci mare şi pământ cu turbă neagră. Fructul are o formă ciudată, care pe mine m-a atras în mod deosebit. Gustul acestui fruct am înţeles că este între măr şi pepene verde, de unde i se mai spune şi mărul de ceară, dar încă nu am gustat acest fruct. Iarna trebuie ţinut în casă, într-un regim asemănător cu citricele şi, chiar dacă pare mai greu, frumuseţea acestuia când este încărcat cu roade, merită toată osteneala.
În funcţie de soi, fructul are culori diferite de la alb, frez, roşu, vişiniu; eu am cumpărat seminţe din China şi Thailanda şi erau diferite.
www.pixabay.com
www.pixabay.com
2. Cuişor (Syzygium aromaticum) este un arbore exotic, se găseşte în „insulele mirodeniilor”, insulele Moluce (Maluku) din Indonezia. Turiştii vin cu vaporul să viziteze aceste insule, pentru parfumul acestei plante, care se simte de la aproximativ 3 km distanţă. Parfumul florilor acestuia este de neegalat. Deoarece planta este foarte scumpă şi seminţele au durata de germinare foarte scurtă (6 zile), cu greu am reuşit să fac rost de câteva semințe pe care mi le-a trimis cineva în condiții speciale.
De la această plantă se folosesc mugurii florali uscați, care au forma unor mici cuie și de aici și denumirea de cuișor. Acestea se folosesc drept condiment pentru a aroma vinul fiert, sosuri, pentru a trata bolile de plămâni și a calma durerea de dinți. Această plantă se cultivă în ghiveci cu turbă neagră și se ferește iarna de temperaturi negative.
3. Lilly pilly (Syzygium smihtii) este un arbore mic, pe care l-am luat din Portugalia, iar fructele se aseamănă cu afinele, fiind de culoare violet. Gustul fructelor exotice este puțin astringent și se folosesc pentru sirop, dulceață sau gem. Planta fructifică bine din al treilea an. Frumusețea fructelor și a plantei în general o recomandă pentru a fi cultivată.
4. Papaya pitic (Maradol roja), din Cuba, este un soi de papaya scund și cu cea mai scurtă perioadă de rodire, fructele acestui soi se coc între 6-8 luni de la plantare și face fructe mari, lunguiețe, de culoare portocalie, cu miez moale, suculent, cu o aromă delicată dulce. Planta are nevoie de un ghiveci de 20 l și pământ de turbă neagră.
5. Mursalski chai (Sideritis scardica) este o plantă medicinală, originară din Bulgaria, fiind una dintre cele mai valoroase plante de ceai din lume. Ajută împotriva sterilității, bolilor cardiace, renale, digestive și în prevenția bolii Alzheimer, totodată fiind și o plantă afrodisiacă. Planta crește cam 30 cm și se dezvoltă bine într-un sol slab acid.
6. Arbustul de ceai Luiza este un arbust originar din Cipru și crește cam 1,5 m. Are ramurile subțiri, frunze micuțe, puțin ascuțite și foarte parfumate, degajând un parfum intens de lămâie. Planta trebuie tunsă regulat pentru formarea coroanei, protejată de soarele de după amiază și udată constant. Se poate folosi la ceai, singură sau în combinație cu alte plante aromate ori exotice.
Am și alte plante exotice (vezi aici ). Detalii la telefon 0724.577.125.
Numai bine tuturor!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply