Plante care iubesc umbra

0

Bucură-te de plante care iubesc umbra! Coroanele arborilor îți oferă refugii intime și răcoroase. Adaugă-le și frumusețea plantelor! Alege plante care iubesc umbra și o înveselesc cu florile și frunzele lor. Cu ele vei transforma locurile umbrite în unele dintre cele mai căutate din grădină.

Foto: Flori Lixăndroiu

Tufele de hosta și ferigile plantate abundent pe malurile acestui iaz amenajat la umbră arată foarte bine aplecate parcă pentru a se admira în oglinda apei lui.

Lumina și umbra (care depind de orientarea și înclinarea terenului și de existența în calea razelor soarelui a unor construcții sau a arborilor) sunt condiții extrem de importante pentru dezvoltarea plantelor. Există multe specii care iubesc umbra – foarte recomandate dintre cele perene (pentru frumusețea și ușurința la întreținerea lor) sunt crinii de toamnă (Hosta), ferigile, rododendronii, azaleele sau hortensiile, iar dintre speciile anuale se distinge sporul casei.

Foto: Flori Lixăndroiu

În timp, tufele de Hosta devin foarte mari, numai bune să rezoneze cu iazurile de dimensiuni mai mici în amenajări simple de toată frumusețea în orice grădină.

Nu sunt multe, dar poți face cu ele aranjamente foarte frumoase. Rododendronii și hortensiile au flori superbe, ferigile au forme și mărimi diferite, Hosta are o varietate a frunzelor uimitoare (prin textură, nuanțele de verde și modelele desenate pe ele cu alb…) Pentru locurile răcoroase de odihnă și masă aș prefera umbra arborilor (sub pomi cad fructe, care trebuie adunate mereu).

Articol adaptat din revista Casa lux – septembrie 2017

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply