Plante aeriene Tillandsia

1

Iulius Sziki, Oradea
Dragii mei,
Mă ocup de 12 ani cu plante aeriene, Tillandsii.
În lumea noastră modernă există cerere din ce în ce mai mare pentru lucruri simple, ușor de întreținut, dar deosebite, iar conceptul „înapoi la natură” este un trend foarte popular și îndrăgit atât în apartamentele noastre de bloc, cât și la locul de muncă, la birou sau spații publice. Dacă studiem siteurile și revistele de specialitate putem observa că încă din anii ’70 în Europa de Vest s-a optat pentru un grup de plante exotice care satisfac aceste necesități și anume Tillandsiile.
Tillandsiile sau plantele aeriene fac parte din familia Bromeliaceae. Numele lor provine de la botanicul finlandez pe nume Elias Til-Lands (1640-1693). La ora actuală sunt peste 550 de specii cunoscute. Speciile deTillandsia sunt prezente pe tot continentul Sud American până în California și Florida; cresc de la nivelul mării până la 4000 m de altitudine. Formele lor depind de ambientele în care se dezvoltă și de factorii climatici tipici locului. Plante epifite sunt foarte bine adaptate climei secetoase și primesc hrană din aer sau din substanțele marcescente care se acumulează pe ramurile arborilor.

tillandsia
Foto: Iulius Sziki
Speciile Tillandsia se hrănesc prin intermediul frunzelor, absorb umiditatea atmosferică prin structuri epidermice pluricelulare, care oferă plantei un aspect gri catifelat. Din atmosferă își iau elementele nutritive sub formă seacă, de vapori (sulf și azot), sau prin intermediul precipitațiilor. Succesul lor se datorează faptului că se pot integra ușor în multe obiecte de design, necesită spațiu mic și îngrijire minimă, totuși au flori foarte spectaculoase și încă un lucru aproape unicat, dar despre asta mai încolo.
Deosebim 3 categorii principale de tillandsii:
1. Tillandsiile cu rozete. Sunt plante care trăiesc în păduri tropicale, au frunze verzi și în general seamănă foarte mult cu bromeliile. Cele mai cunoscute din această categorie: T. leiboldiana, T. cyanea, T. dyeriana, T. wagneriana
2. Tillandsiile atmosferice (fiice ale aerului). Sunt plante care trăiesc în zona Americii de Sud, în zone de deal și munte. Sunt rezistente la frig, la secetă și toate au păr pe frunze, care le ajută la absorbția elementelor minerale și a apei. Cele mai renumite din această categorie: T. balbisiana, T. stricta, T. juncea, T. duratii, T. filifolia.
3. Tillandsiile de deșert sau xerofita. Sunt plante de deșert care rezistă foarte bine la secetă, au rădăcini sârmoase care le ajută doar să se prindă sau sprijine de alte plante, cactuși etc., singura lor sursă de apă este roua de dimineață, iar absorbția se face, de asemenea, prin părul special de pe frunze. Tot aici sunt incluse și speciile care trăiesc la o altitudine mare în munți. Cele mai cunoscute din această categorie: T. latifolia, T. purpurea, T. tectorum etc.
Creșterea lor este foarte simplă, având în vedere că în habitatul lor natural se găsesc la altitudini aflate între 0 și 4000 metri, sunt foarte rezistente, în străinătate se mai numesc și Florile managerilor, deoarece chiar dacă rămân „neudate” rezistă 2-4 săptămâni sau dacă sunteți plecați cu săptămânile, la întoarcere le veți găsi vii, fără intervenția vecinilor. Sunt 4 lucruri la care trebuie să fiți un pic atenți: temperatura, umiditatea aerului, udarea și lumina.
Deoarece provin din regiuni diferite, rezistă foarte bine la temperaturile camerelor de bloc sau birouri, inclusiv iarna, deși unele specii necesită un pic de răcoare în această perioadă pentru a face flori anul următor. Umiditatea, de asemenea, este suficientă pentru majoritatea lor, doar speciile cu rozete sau tropicale necesită condiții asemănătoare orhideelor. Udarea lor se poate face prin 2 metode: stropire regulată cu pulverizator sau prin imersiune. În cazul stropirii se face mai des vara, de 2-3 ori pe săptămână, întotdeauna în prima jumătate a zilei ca plantele să aibă timp să se usuce până seara. În cazul imersiunii este suficient o dată la săptămână o scufundare în apă pentru 5-30 de minute. Iarna ambele tipuri de udare se reduc la jumătate sau, în cazul încăperilor cu umiditate mai mare, la o treime. Se folosește apă de ploaie sau distilată, dar și apa de la robinet este bună, deși nerecomandată de specialiști.
Tillandsiilor ca și majorității plantelor le place să stea în lumină multă, unele mai la umbră, altele chiar și la soare direct se simt bine, în apartamente sau birouri trebuie poziționate în apropierea geamurilor, acest lucru ajută și la circulația aerului care, de asemenea, le place plantelor aeriene. În concluzie, aceste plante dacă stau în apropierea geamului și sunt stropite săptămânal ne vor mulțumi cu flori spectaculoase și aceasta fără ghiveci cu pământ, fără udare zilnică, fără îngrășământ și alte lucruri obositoare.
Problema cel mai des întâlnită de mine este udarea excesivă, la care planta reacționează cu uscare în 5-10 zile. Deci dacă observați că dă semne de uscare răriți udarea și își va reveni rapid. Ciudat, dar la Tillandsii puțin înseamnă mai mult, plantele clienților mai neglijenți au prezentat cele mai frumoase flori și creșterea cea mai rapidă. Apropo de creștere, unele specii cresc 1-2 cm pe an, altele 20-30 cm, mărimea lor variază de la 4-6 cm până la 40-80 cm maxim. Încă un lucru ciudat care nu este unicat în natură, dar este destul de rar, majoritatea speciilor de Tillandsia în perioada înfloririi se colorează aproape total în diferite culori: roșu, roz, gălbui, portocaliu etc. În 1991, când am întâlnit pentru prima dată aceste plante la o expoziție în Olanda, ceea ce m-a surprins cel mai mult a fost că pe o placă de un metru pătrat poziționat pe orizontală sau verticală s-a creat o adevărată junglă cu plante verzi, cu flori splendide în multe culori vii fără a folosi un gram de pământ.
Celor interesați să-și procure astfel de plante, le pot spune că prețul unei tillandsii variază în funcție de specie (cele mai rare sunt mai scumpe) de la 8 la 25 de lei pe bucată, dar uneori se comercializează și mai multe în colonie, prețul evident modificându-se. Pentru orice detalii despre Tillandsia și mult mai multe fotografii, vă aștept pe siteul meu www.tillandsia.ro sau pe facebook https:// www.facebook.com/pages/Tillandsia/561342157274715.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Guzmania | Revista Practic idei

Leave A Reply