Plajă în Techirghiol

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Robert Codescu, Ploieşti, jud. Prahova
Dragi prieteni,
Vă povestesc în continuare câte ceva despre oraşul constănţean Techirghiol.
La fel ca şi voi, am fost uimit de statutul micuţei staţiuni dobrogene. Înainte de a se numi Techirghiol (Lacul lui Tekir), el s-a numit Tekfur Golu şi chiar Tekfur Koy. În limba turcă „göl” înseamnă lac, „köy” sat, în timp ce „tekfur”, dungat, face aluzie la suprafaţa vălurită a apei. În 1560 Tekfur-koy era o localitate importantă a Dobrogei otomane, reşedinţă de caza. Se povesteşte că un bătrân olog şi orb, Tekir pe numele său, ar fi intrat cu măgarul direct în lacul mocirlos de aici. Bătrânul s-a chinuit ceasuri la rând să iasă din noroiul mirositor, dar măgarul încăpăţânat refuza.
Mare i-a fost însă mirarea şi bucuria bătrânului atunci când, ieşind din lac, şi-a dat seama că ochii săi puteau distinge din nou un licăr de lumină, iar picioarele sale, de multă vreme neputincioase, începuseră să-l asculte din nou. Vestea s-a dus şi lumea a început să vorbească de Lacul lui Tekir (Tekirgöl), iar faima lacului miraculos s-a răspândit în lumea întreagă. Încă din 1854 există primele înscrisuri despre calităţile terapeutice ale nămolului, atunci când un comandant otoman îşi vindecă braţul bolnav aici. Techirghiolul este cunoscut drept staţiune balneară din 1899, când s-a inaugurat Azilul maritim Techirghiol, cu paturi şi instalaţii pentru băi cu nămol.
www.pixabay.com
www.pixabay.com
În anii socialismului, Techirghiolul, chiar dacă s-a dezvoltat balnear, a început să piardă teren în fața celor două stațiuni vecine (Eforie Sud şi Eforie Nord), dar până la urmă a reușit să-şi creeze o identitate proprie. În afară de tratament balnear, există și alte atracții aici pe malul lacului lui Tekir.
 

  • Mănăstirea Sfânta Maria – un lăcaş de cult ortodox ctitorit în secolul al XVII-lea, în satul mureşean Maioreşti; mănăstirea a fost adusă pe malul lacului vărgat în anul 1951, din ordinul mitropolitului Iustin.
  • Lacul Techirghiol – situat pe țărmul Mării Negre, între localitățile Techirghiol, Eforie Nord și Eforie Sud, este cel mai întins lac salin din România, cu lungimea de 7.500 m, adâncimea de maximum 9 m şi salinitatea de peste 90 g/l.
  • Geamia musulmană – construită undeva în anul 1934, prin strădania prefectului de Constanța şi a imamului Cadir Halil, un lăcaş care vine să amintească de multiculturalitatea acestor meleaguri.
  • Biserica nemțească – ridicată în1924 de către comunitatea germană din Techirghiol. După schimbul de populație din 1940, aproape toți germanii au plecat din localitate, iar capela a fost părăsită.
  • Biserica Sfântul Ilie – lăcaș ortodox construit prin 1909, ce poartă hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.
  • Teatrul de Vară Jean Constantin – o instituție culturală inedită, gazdă a multe manifestări culturale şi/sau artistice atractive.
  • Monumentul Eroilor Neamului – ridicat în 1931 pentru cinstirea eroilor căzuți în Primul Război Mondial şi înscris în Lista Monumentelor Istorice din România.
  • Statuia lui Tekir – monumentul simbol al stațiunii, care îl înfățişează pe bătrânul Tekir împreună cu îndărătnicul său măgar. Localizarea Techirghiolului la 2 km de Eforie Nord, 4 km de Eforie Sud, 13 km de Constanța, 33 km de Mangalia sau 69 km de Adamclisi, îl fac locul ideal pentru excursii către aceste destinații. Vacanță plăcută!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply