Pitbull – miturile şi realitatea acestei rase de câini

0
www.pixabay.com
Marina Andrada Rada, Craiova, jud. Dolj
Dragă redacţie şi dragi cititori,
De această dată vă scriu despre o rasă de câini destul de controversată, ce păcăleşte totuşi aparenţele.
„Pitbull este o rasă de câini de talie medie, creată prin anii 1800, prin încrucişări de bull terrieri aduşi în America din Irlanda şi Anglia, datorită popularităţii de care se bucurau în acea perioadă luptele între câini” – probabil din fraza de mai sus v-aţi creat deja o impresie despre această rasă de câini, una greşită, zic eu. De cele mai multe ori, dacă deţii un astfel de exemplar, toată lumea ţine să te avertizeze despre pericolul la care te expui tu şi inevitabil persoanele din jur.
www.pixabay.com
Urmând să achiziţionăm un pitbull, acum aproximativ 7 luni, m-am informat mai bine de la un medic veterinar şi am încercat să găsesc date cât mai exacte în legatură cu această specie de câine. Medicul veterinar mi-a spus că există nenumărate zvonuri neadevărate despre pitbull, dar în ciuda acestora, mi-a explicat că nu este agresiv cu stăpânul, iar într-un mediu prielnic poate fi chiar un animal de companie foarte devotat. Fiindcă se poartă blând cu cei mici, această rasă a fost numită chiar „bonă”, deoarece este foarte atentă şi grijulie cu nou-născuţii şi copiii. În cele din urmă, ne-am hotărât să ne luăm un astfel de animal, pentru că, locuind la curte, avem nevoie de pază, dar totodată puteam oferi câinelui spaţiul necesar pentru mişcare.
Shivwa este o cățea din rasa pitbull în vârstă de 7 luni, cu toate vaccinurile făcute, dusă la medic periodic, dovedind faptul că zvonurile nu sunt adevărate. Ne-a oferit de-a lungul timpului afecțiune, devotament, pază și ne-a amuzat cu diferite pozne și giumbușlucuri. Dar prietenia cu un pitbull și relația stăpân-animal nu a fost deloc una ușoară. Acomodarea Shivwei a fost una destul de dificilă. Apoi au urmat vaccinurile și controalele, deparazitările și vizitele la medic. Două vaccinuri pe lună ne-au fost recomandate de către domnul doctor la început.
Apariția unui câine în viața noastră ne-a făcut să ne adaptăm după nevoile acestuia. Mesele regulate (de trei ori pe zi), atenția necesară, obișnuirea cu noul teritoriu, curățenia pe care trebuia să i-o facem mereu în țarcul special amenajat, au reprezentat obstacole pe care totuși le-am depășit. Eu și tata i-am făcut un țarc de 2 metri înălțime și 15 metri pătrați care cuprinde o cușcă spațioasă, unde să se odihnească și când va fi adult, boluri separate și bine fixate (pentru mâncare și apă) și mai ales o poartă cu o încuietoare specială, care nu cedează deloc ușor.
Una dintre cele mai amuzante întâmplări a fost momentul în care Shivwa a făcut prima dată cunoștință cu lesa: o lua în gură, încerca să o roadă, nu se clintea de pe loc, dar până la urmă am reușit nu doar să o fac să meargă în lesă, ci să și asculte anumite comenzi în acest timp.
Asemenea tuturor cățeilor, puii de pitbull au nevoie de o nutriție adecvată, exerciții fizice corespunzătoare vârstei lor, socializare și multă, multă dragoste. Spre deosebire de alți câini, pitbullii ajung într-o lumepitbull predispusă la prejudecăți în momentul în care intervine discuția despre rasă, care a rezultat din încrucișarea bulldogului cu terrierul englez. Până data viitoare, vă urez să petreceți timp plăcut lângă animăluțele voastre de companie, fie ele câini, iepurași, pisici, papagali sau orice altceva. Iubiți animalele!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply