Pisica mi-a dat unul dintre pui

1
pui de pisica
Foto: arhiva Practic
Ioana Preda, Bucureşti
Stimată redacție, dragii mei prieteni de suflet, Mă bucur din nou de apariția revistei Practic Idei nr. 2/2014 pe care am aşteptat-o toată noaptea, nu am dormit deloc, iar zorile zilei m-au prins la chioşcul de ziare din colțul blocului. Mulțumesc frumos pentru articolul meu publicat, care pur şi simplu m-a făcut să lăcrimez.
Eu sunt o foarte mare iubitoare de animale şi sufăr enorm când nu pot să le ajut atunci când sunt abandonate pe străzi, fiecare având motivele lui să o facă. Am văzut cazuri când au fost abandonați câini şi pisici pentru că erau prea bătrâni sau stăpânii lor nu le mai puteau oferi hrana şi îngrijirile necesare. Este adevărat, este greu să-ți iei ca prieten de companie un câine, pentru că deodată te vezi ancorat în altă viață, îngrijirile fiind ca ale unui copil mic. Trebuie scos afară de 3 ori pe zi, indiferent de anotimp, trebuie să-i asiguri hrana adecvată şi să-l duci la medicul veterinar, dar mai ales să nu îl lași singur în casă. Când stai la curte este altceva, dar la bloc este un chin, pur şi simplu. Întotdeauna mi-am dorit un câine cât de mic, dar într-un apartament de bloc mi-ar fi greu să cred că m-aş descurca. În urmă cu 10 ani am adoptat şi eu o pisicuță din fața blocului, care a crescut mare, mi-a dăruit 4 pisicuți pe care i-am iubit foarte mult. Am suferit când a trebuit să mă despart de toți, dar vă spun, dragii mei, că pisicile sunt binevenite ca şi animale de companie. Şi ele necesită îngrijiri speciale, dar cel puțin totul se face în casă, sau curte, fără să fii obligat să le scoți la plimbare pe orice vreme.
În materialul care urmează doresc să vă împărtățesc anumite aspecte legate de acestea. Pisica mamă şi puii ei nu trebuie despărțiți înainte ca micile creaturi, pisicuții, să împlinească 3-4 luni. Acesta este timpul necesar de a primi educație din partea mamei pisică. Dacă pisicuții sunt neglijați de mama lor, pot ajunge murdari, dezechilibrați, nedezvoltați. Mama îşi spală puii în primele zile. Ea îi mută ținându-i de pielea de la ceafă, acolo unde crede că e mai bine. Îi ajută să ajungă la cutia cu nisip, să o folosească. Deci trebuie să mai plasați o cutie cu nisip mai mică, aşa încât micuții pisicuți să o poată foosi. De asemenea, mama pisică învață puii să se ferească de persoanele necunoscute care doresc să îi ia în brațe. Dar cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat a fost atunci când pisica mea mi-a pus pe genunchi unul dintre puii ei. Dragostea şi ataşamentul pe care îl aveți pentru ei sunt răsplătite cu gesturi de tandrețe nebănuite. Folosind un dop agățat de o sfoară, fac deliciul celor mici care împreună cu mama lor, încearcă să prindă din zbor acel mic obiect agățat. Dar, vine timpul când trebuie să ne despărțim de cei mici, oferindu-le prietenilor şi cunoştințelor dornice de un astfel de prieten, micuțele creaturi. După o perioadă de singurătate veți observa că pisica nu mai are chef de joacă şi de drăgălăşenii.
Drăgălaşe şi sociabile, în general pisicile se bucură dacă în căsuța lor călduroasă mai vine un locatar. Aşa că, trebuie să-i mai aduceți în casă încă un prieten, astfel viața revenind la normal. Dacă doriți să-i aduceți un pisic pentru companie, trebuie să țineți cont de anumite reguli. Dacă pisica este bătrână, neapărat să-i aduceți ca prieten un tovarăş mai tânăr. Acesta se adaptează mai uşor, chiar dacă pisica voastră dă semnale de gelozie. Acordați-i pisicii multă atenție şi dragoste. Pentru început serviți-le mâncarea separat, faceți-le culcuşul separat, dar nu uitați să-i luați în brațe pe amândoi odată. Astfel dispar geloziile şi începe să se înfiripe multă dragoste între ei. Sunt cazuri când pisica nu doreşte în ruptul capului să-l accepte pe noul locatar, suferind în tăcere. Dacă întâmpinați astfel de cazuri, respectați-le egoismul, altfel pleacă sau mor.
Dar vine şi timpul vacanței când fiecare dintre voi doreşte să petreacă câteva zile la mare, munte sau în stațiune. Astfel trebuie să luați cu voi pisica pentru că nu o puteți lăsa singură în casă. În această situație aveți mare grijă pentru a asigura un climat bun pisicii voastre. Parcați maşina undeva la umbră pentru a nu face ca temperatura din maşină să crească. Dacă şi geamurile sunt închise, temperatura va creşte, iar pisica sau câinele din maşină pot avea probleme foarte grave. Ei vor deveni nervoşi, vor gâfâi şi vor saliva din abundență, putând chiar să facă o congestie cerebrală; primul ajutor în acest caz nefericit este învelirea în prosoape înmuiate în apă rece şi făcută o baie rece, apoi mers de urgență la medicul veterinar. De aceea, vă sfătuiesc să vă luați ca tovarăşi de companie o pisică sau, de ce nu, două pisici.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Gugustiuc | Revista Practic idei

Leave A Reply