Pietre decorative

0

Florentina-Mihaela Irimia, București
Dragi cititori,
Vara a trecut, au rămas doar amintirile! Și pietrele culese în timpul excursiilor, pe care le transform în obiecte decorative. Iată cele 2 metode folosite în acest scop.
Aleg pietre nu prea mari și cam de aceeași formă. Le pregătesc pentru vopsit degresându-le cu apă și detergent și lăsându-le să se usuce bine. Vopselele pe care le folosesc sunt netoxice, pe bază de apă, tempera sau acrilice. Aleg culori vii, de exemplu violet, verde-smarald, albastru-electric sau roz-intens. Aplic mai multe straturi de vopsea pentru a obține o acoperire uniformă. Las timp de uscare între două straturi. Când pietrele sunt perfect uscate le decorez cu vopsea argintie sau aurie. Vopsesc astfel doar o parte a fiecărei pietre sau trasez dungi late sau aplic pe toată suprafața pietrei mici picături de vopsea.
Pentru ca dungile să iasă perfect, folosesc pentru delimitare banda de hârtie pe care o lipesc cu grijă pentru ca vopseaua să nu curgă pe sub ea. Aplic vopseaua de la banda de hârtie spre marginea pietrei. Banda de hârtie o îndepărtez doar când vopseaua este foarte bine uscată. În final, pietrele vopsite astfel își găsesc locul într-un bol de sticlă. Așez printre ele și o lumânare-pastilă, astfel ca flacăra să scoată în evidență culorile aranjamentului.
Pietrele mari și plate le folosesc pentru a aplica pe ele motive decupate din șervețele sau hârtie de cadouri: flori, fluturi, păsări etc. Lipirea o fac cu un adeziv-lac sub formă de spray – se găsește în magazinele de tip art&hobby – care ușurează mult munca delicată de lipire a motivului fragil de hârtie pe suprafața pietrei. Lucrez cu acest adeziv departe de o sursă de foc, iar pulverizarea o fac pe obiectele puse într-o cutie de carton, astfel ca adezivul să nu se împrăștie în atmosferă.
Așez toate motivele decupate cu fața în jos și pulverizez adezivul pe ele în strat subțire, de la o distanță de 20 de cm. Las să se usuce câteva minute, apoi le aplic cu grijă pe suprafața pietrelor. Cu o cârpă curată și uscată, care nu lasă scame, apăs cu grijă de la centrul motivului spre margini, pentru a scoate bulele de aer și a asigura lipirea uniformă pe suport. După ce motivul s-a uscat pulverizez de la 40 de cm pe toată suprafața pietrei – nu doar pe motivul lipit – încă un strat subțire de adeziv-lac.
Foto: Florentina Mihaela Irimia

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply