Piesele speciale din piatră naturală: tipuri, estetică, utilitate

0

În domeniul amenajărilor, piesele speciale reprezintă acele bucăţi mari de piatră, pe care cei mai mulţi le asociază cu blaturile de bucătărie sau de baie. Însă noţiunea de ”piese speciale” acoperă o gama mai mare de produse: trepte, podestre, contratrepte, glafuri de interior şi de exterior.

Toate acestea se pot tăia din plăci mari de piatră a căror dimensiune variază după cum urmează: lungime între 200 – 290 cm, lăţime de la 60 la 220 cm. Tăierea (debitarea) lor se execută cu utilaje computerizate, numite ”CNC” (Computer Numerical Control – engl.) sau cu maşini semiautomate precum cele folosite la tăierea de plăci din pal.

Utilajele de debitare pot realiza aproape orice design în placă de piatră naturală. În funcţie de proiect şi de spaţiu, forma acestor piese speciale se înscrie pe şabloane din carton. Uneori, această operaţie nu este foarte pretenţioasă, însă, de cele mai multe ori, mulţimea de detalii şi forma complexă (blaturi, contrablaturi, podestre etc.) necesită mare atenţie. De aceea este recomandabil că măsurătorile şi executarea şablonului să fie realizate de personal calificat, care să ştie exact ce presupune montarea pieselor speciale. Ideal ar fi că persoana care face şablonul să şi monteze piesă specială.

Tipuri de pietre folosite la realizarea pieselor speciale

Gama de pietre naturale din care se execută piesele speciale este foarte bogată: marmură, granit, travertin, onix, limestone etc. În cadrul fiecărei categorii găsim ”subgenuri”, adică la ”marmură” avem Calacatta, Volakas, Nero Marquina, Sunny Dream etc. La textura specifică fiecărei pietre, mai adăugăm finisajul diferit: polisat, periat, mat şi fiamat. Se poate vedea de aici că varietatea materialelor, în formă lor finită, este extrem de mare, extrem de ofertantă, practic acoperind o plajă mare cromatică.

Estetica pieselor speciale

Piesele speciale din piatră naturală înseamnă înainte de toate o mai mare libertate de creaţie în abordarea designul interior şi exterior. Să presupunem că avem un blat de baie din travertin Classic polisat, acesta se poate asocia cu un contrablat din mozaic făcut din travertin Classic polisat, dar şi cu un contrablat din travertin Latte, tot o piesă tăiată dintr-o bucată.

Pentru cei care preferă culorile contrastante, avem opţiunea de a alege marmură, ardezie sau granit. Într-o bucătărie cu mobilă albă, că să obţinem un contrast elegant, utilizarea granitului pentru aceasta operatiune  poate fi o opţiune comodă şi de mare efect stilistic. Vorbim în acest caz de granit gen Extra Blue sau Padang Dark.

A se reţine că dinamică unui spaţiu se poate realiza şi prin combinarea unui blat dintr-o bucată (piesă specială) şi un contrablat din mozaic sau din placaje cu pietre decorative. În acelaşi timp, contrablaturile realizate din aceste tipuri de produse sunt oarecum mai dificil de întreţinut în zone intens folosite (bucătării, băi), deci un contrablat dintr-o singură bucată devine şi aici cea mai indicată soluţie.

Combinaţia dintre finisaje este un alt aspect pe care se mizează în utilizarea piselor speciale, aşa cum şi amestecul de culori creează jocuri cromatice interesante în orice tip de spaţiu. Blatul poate fi suport pentru o chiuvetă din piatră naturală care să aibă aceeaşi culoare cu blatul sau de culoare diferită.

Treptele şi contratreptele pot avea aceeaşi culoare, dar pot fi şi de culori diferite. Glafurile de exterior pot crea un contrast cu structura de piatră a soclului, dar, pe de altă parte, se poate asorta cu treptele de la intrare sau cu stâlpii terasei. Tot despre piese speciale vorbim şi când avem o mască pentru calorifer cu un model mai sofisticat tăiat cu maşină asistată de computer (CNC).

Utilitatea pieselor speciale din piatră naturală

În mod evident, utilitatea pieselor speciale este susţinută mai ales sub aspectul rezistenţei pietrelor naturale. Spre deosebire de fainta şi gresie, piatră naturală este mult mai durabilă şi materialul este acelaşi în toată profunzimea unei plăci.

Faianţă şi gresia sunt produse artificiale, a căror suprafaţă se toceşte în timp, dezvăluind la un moment dat structura internă total diferită de suprafaţă. În plus, un model de gresie sau de faianţă cumpărat azi, peste doi ani s-ar putea să nu se mai producă sau să nu se mai importe.

Peste doi-trei ani, când câteva plăci sau chiar una de faianţă din contrablatul de la bucătărie va crapă, veţi fi nevoiţi să schimbaţi toată faianţă din acel loc. Acelaşi lucru se întâmplă şi la glafuri. De fiecare dată când aveţi de ales între piatră naturală şi articole artificiale, recomandam montarea unor glafuri de calitate pentru interior, realizate din granit, marmură, travertin sau ardezie.

Întreţinerea pieselor speciale din piatră naturală

Impermeabilizarea este o operaţiune foarte simplă şi necesară în cazul oricărui produs din piatră naturală. Impermeabilizarea (sigilarea porilor) garantează pietrei naturale păstrarea aspectului specific şi a rezistenţei un timp cât mai îndelungat. Soluţiile profesionale necesare impermeabilizării şi întreţinerii periodice a pietrelor naturale se găsesc în aproape toate magazinele de profil şi au preţuri similare cu ale altor produse de curăţat (detergenţi, solvenţi).

Aşadar, piesele speciale din piatră naturală reprezintă o soluţie comodă de a individualiza un spaţiu cu ajutorul unor produse rezistente, în culori şi texturi unice, uşor de întreţinut.

Sursă foto: piatraonline.ro şi piatraonline.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply