„Piesa de rezistență”, grătarul de friptură

1

Ionela Mariana Nole, loc. Mioveni, jud. Argeș
Dragii mei prieteni,
Vă mulțumesc tare mult pentru publicarea scrisorii mele și pentru premiul pe care l-am primit deja. Cu banii am fost la un salon și mi-am aranjat părul. Vă mulțumesc! Sper ca rândurile mele să ajute cititorii cărora le place să meșterească pe lângă casele lor. Așa cum am promis, revin pentru a vă prezenta „piesa de rezistență”, cum îmi place mie să-i spun: un grătar pentru friptură, dar și o sobă ca la bunica, ce mă ajută să gătesc mâncăruri delicioase așa cum am mâncat eu în copilărie, mâncăruri gătite cu lemne, fierte lent și foarte gustoase.

gratar de curte
Foto: Ionela Nole
Mai întâi soțul a măsurat cu atenție terenul unde urma să fie construit cuptorul și soba, căci am vrut să fie aproape de o chiuvetă racordată la alimentarea cu apă, dar și la scurgere. Am vrut apoi ca grătarul cu totul să fie acoperit, să nu plouă sau să ningă pe noi când gătim acolo. Norocul nostru a fost să găsim o echipă alcătuită din tată și fiu, doi oameni foarte pricepuți, cărora le mulțumesc și pe această cale. Ei au modificat acoperișul chioșcului și l-au lărgit, în așa fel încât să fie totul ferit de intemperii. Am acoperit cu tablă onduline de 2,5×1,10 m a 85 lei bucata, apoi am montat jgheaburi și burlane. Am mai folosit cărămidă Porotherm, 700 buc a 1,5 lei, sac Terco a 40 kg amestecat cu nisip cernut (granulație mică). Pentru acoperiș am mai avut nevoie de grinzi 10x10x4 m, căpriori 8x87x4 m, blană trasă (scândură), 14×2,5×4 m și cuie. Acești băieți au măsurat cu o precizie de farmacist totul, căci nu ne-a rămas nimic nefolosit și prin asta și-au dovedit încă o dată priceperea. Au făcut mai întâi acoperișul, apoi au trasat și au turnat din beton un fel de „suport”, pe care ulterior au fost zidite cuptorul și soba.
Pentru sobă, am mai avut nevoie de o plită cu 3 ochiuri din fontă, care a costat 155 lei și 2 uși (90 lei). Pentru grătar, soțul a cumpărat bară de inox 4,6 kg (150 lei), pe care a sudat-o împreună cu un vecin. Suntem foarte mândri de realizarea noastră, căci ne place să ne primim oaspeții cu o friptură sau pastramă pregătite la grătar la un foc de lemn. Eu am gătit toată toamna la soba mea dragă zacuscă, dulcețuri, gemuri, dar și multe feluri de murături. Vă urez tuturor multă sănătate și să trecem de iarnă cu bine.
Foto: Ionela Mariana Nole

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cuptor cu gratar | Revista Practic idei

Leave A Reply