Physalis, lampioane portocalii cu aer exotic

0

Maria Iosip, Galați
Dragă redacție,
De data aceasta particip la concursul din revistă despre plante și vă scriu despre o plantă minunată, fermecătoare, pe care nu ai cum să n-o observi, mai ales când vezi florile. Am văzut-o prima dată în grădină la o prietenă din Neptun, am fotografiat-o și mi-a rămas inima la acele minunate lampadare portocalii. Bineînțeles am întrebat cum se obține, cum se îngrijește floarea aceasta deosebit de frumoasă, decorativă și la ce este bună și în bucătărie.
Physalis mi se pare soluția perfectă pentru o grădină exotică, plină de culoare. Este cunoscută sub denumirea de lampioane chinezești, cireșe de pământ, păpălău. Am aflat că este originară din China. Este o plantă care crește repede și acaparează mult teren, de aceea este bine să aibă mult spațiu și să nu mai plantăm alte plante în apropiere. Pentru a încuraja germinarea, semințele se pot înmuia în apă călduță apoi se seamănă din luna februarie până în perioada aprilie-mai. Germinarea se va face în 10-20 de zile. Adâncimea de plantare este de 0,5 cm, pe un sol bogat cu drenaj bun.
Planta nu se înmulțește numai prin semințe, dar și prin divizarea tufelor, acestea fiind de regulă stufoase. Crește sub formă de tufe, înalte până la 80 cm, în locuri însorite. Frunzele verzi sunt crestate pe margini, iar florile sunt mici, de culoare alb-gălbui. Florile încep să apară în luna mai și sunt sub formă de stele. Trebuie udată regulat, evitând excesul de apă. Are nevoie de soare, cel puțin 5-6 ore zilnic. Fructele apar toamna și sunt de mărimea unei cireșe, de culoare galben-portocalie și învelite într-o manta ca de hârtie. Când sunt coapte, pielița este maronie, iar fructul galben. Are un gust acrișor ca al fructelor de pădure. În rest atenție, toată planta e toxică.
Este un diuretic, se folosește în litiaza renală, gută, reumatism, ca febrifug. Conține acid citric, zaharuri, substanțe amare, alcaloizi, solanină, vitaminele C și B, previne cataracta și adenomul de prostată. Fructele sunt folosite la prepararea dulcețurilor, marmeladei, bomboanelor etc.
Am văzut la prietena mea că toamna a tăiat aceste tufe cu semnițe și le-a așezat în vază ca element decorativ.
Foto: Mihai Nicolae

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply