Petrec câte 2 ore pe zi udând și îngrijind florile dragi

0
caruta cu flori
Foto: Liliana Mihăilă
Liliana Mihăilă, loc. Păulești, jud. Satu Mare
Dragă redacție,
Urmăresc revista cu viu interes de ani buni, lună de lună, citesc toate articolele deoarece sunt o iubitoare de animale, de flori. Iubesc natura și toate frumusețile ei și tocmai de aceea în urmă cu 5 ani am construit o casă și am plecat de la bloc.
Viața de la curte nu se poate compara cu cea de la bloc, aici am spațiu pentru florile de interior (70 de ghivece) dintre care amintesc: ficuși benjamina și elastica, begonii-plămân cu frunze rotunde, curmal fals, zamioculcas, alocasia, dracaena, yucca, trandafiri chinezești (hibiscuși) cu flori bătute roșii, flori simple roz, portocalii, crini amaryllis roșu, cărămiziu, alb, crassula, dieffenbachia, cale, oleander roz, alb, crem, hoya, filodendron, echinopsis (cactus târâtor), rhipsalidopsis (cactus de Paște), Aporocactus flagelliformis sau coada șoricelului, aloe, schlumbergera roz și roșie, syngonium și altele cărora nu le știu denumirea. Le îngrijesc cu mare drag pe fiecare, în funcție de cerințe. Pentru atâtea flori este o muncă asiduă: primăvara, în martie tund hibiscușii, ficușii, schimb ghivecele și pământul la acelea care necesită un ghiveci mai mare, din când în când le fac baie cu dușul cu apă călduță, excepție fac de aici cele cu frunze pufoase, le aplic tratamente pentru dăunători, aici folosesc fungicide și insecticide. Există și produse „totale“ care asociază cele două la un loc sau batoane cu efect insecticid asociat cu îngrășământ, care se înfig în pământul din ghiveci.
Pentru cele cu frunze lucioase folosesc produse lustrante care au acțiune triplă, curăță de praf, fac frunzele să strălucească și previn apariția insectelor parazite.
Vara, curtea și terasa sunt o parte din paradis. În terasă stau begonii curgătoare, petunii, Suzana cu ochi negri, pe care le obțin eu din semințe cumpărate din comerț; la fel fac și cu tuberculii de begonii, pe care la sfârșitul lui martie îi plantez în ghivece și îi pun la geam unde au lumină și căldură și răsar repede. Toamna după ce planta se usucă, scot rădăcinile și le păstrez în beci în lădițe cu nisip, la fel păstrez și gladiolele. Tot în beci iernează mușcatele și datura.
În grădină am straturi cu flori de piatră, petunii, crăițe, trandafiri etc. Atracția curții este părculețul din fața casei și căruța cu flori. În curte, pe lângă gard, am crizanteme mov, cărămizii, albe, roșii, trandafiri de diferite culori, lupin, yucca de grădină, datura roz.
Începând din luna aprilie și până vine primul îngheț, în curtea mea sunt mereu flori atractive, începând cu zambile, urmate de lalele, în luna mai lupinul pe care l-am obținut din semințe cumpărate din comerț (înflorește în al doila an de la semănare), trandafirii de diferite culori, crăițe pitice, dalii pitice (pe care le obțin tot din semințe), crin roz, roșu, galben, crini de toamnă, gura leului, margarete, regina nopții, gladiole, floarea miresei, garofițe, flori de gheață, zorele pitice, canna și multe altele.
Primăvara trecută am cumpărat un arbust de magnolie care a și înflorit, este mov și un clematis roz ciclam pentru care primăvara asta trebuie să fac un spalier, deoarece este plantă cățărătoare. Tot la acest capitol de specii cățărătoare mai am lonicera sau mâna Maicii Domnului, cu flori parfumate și Campsis radicans sau „luleaua turcului“ în denumirea de la noi, cu flori sub formă de trompetă de culoare cărămizie, pe care le-am primit în urmă cu doi ani de la o fostă colegă de muncă.
De gazon și de pomii fructiferi se ocupă soțul meu, iar florile și grădina de legume sunt responsabilitatea mea. Grădina de legume are 5 ari, suficient pentru consumul propriu, tot aici am și 6 rânduri de căpșuni.
Nu este ușor, vara îmi ia mai mult de o oră dimineața și seara pentru udatul florilor din ghivece, aplic tratamente regulate trandafirilor și fac fertilizări cu îngrășământ foliar, atât la legume cât și la flori, iar rezultatele sunt uimitoare. Zilnic mă plimb printre ele, culeg florile uscate, le admir frumusețea și ele parcă simt. Cei ce trec pe strada mea întorc mereu capul admirând splendoarea lor, iar eu sunt mândră de asta.
Am o fiică de 19 ani care mă ajută la udat florile. Băiatul de 18 ani este responsabil cu câinii de afară, face curat la ei zilnic și spală cu furtunul blatul din țarc. Cu altă ocazie vă scriu despre animalele noastre și povestea lor.
Primăvară frumoasă și multă sănătate!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply