Peștera Devetashka și orașul tufelor de liliac I

0
Arhiva personală
Felicia Vanea, București
Bună ziua,
Vă trimit câteva rânduri despre două obiective turistice deosebite din Bulgaria, anume Peștera Devetashka și orașul Lovech. Pe mine m-au cucerit. Merită văzute!
Peștera Devetashka – OZN, se află în zona Lovech, în zona de dealuri (200 m altitudine). Pe o câmpie destul de întinsă, se află un deal lung de kilometri întregi, pe lângă care curge liniștit râul Osam, un râu destul de mare, iar peștera se află la intrarea într-un deal. Dealurile au o vegetație pitică și calcare. Se trece pe un pod solid din piatră, care îți oferă o priveliște minunată și poți vedea o mulțime de pești în râu. Cu cât te apropii de peșteră, se deschide în față o intrare înaltă, cu bolta de 30 m înălțime și 35 m lățime, parcă este o poartă prin care, dacă intri, ajungi într-o altă lume, alt spațiu, de aceea i se spune OZN.
Arhiva personală
Peștera Devetaska are o lungime de 2.400 m, dar se vizitează doar 1.000 m. După ce se înaintează câțiva metri, se formează un spațiu generos, tavanul peșterii, înalt de 100 m, are șapte găuri, dintre care unele sunt imense, prin care soarele pătrunde și luminează interiorul, oferind un spectacol feeric, de basm. Aici, un râușor străbate peștera liniștit și pe malul lui se află plante cât vezi cu ochii. În anul 1996 a fost declarată rezervație naturală și adăpostea o colonie de circa 35.000 de lilieci. În anul 2011, aici au fost filmate secvențe din filmul „Eroi de sacrificiu 2”, dar zgomotul provocat de echipele de filmare a dăunat liliecilor, rămânând doar 8.000 de exemplare. S-au luat măsuri pentru protejarea lor. Este un loc ce te lasă fără cuvinte, de o frumusețe răpitoare, un loc aflat în sufletul pământului! De aici am mers 18 km până în Lovech, orașul tufelor de liliac sălbatic, ce are o importanță deosebită în istoria Bulgariei, deoarece de aici marele revoluționar Vasil Levski a coordonat mișcarea de eliberare a țării de sub Imperiul Otoman.
Continuarea acestui articol o puteți găsi aici.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply