Perușii, prietenii cei mai dragi

1

5 PUI DE PAPAGALI LA 2 LUNICorina Țocu, sat Stejaru, com. Ion Creangă, jud. Neamț
Dragă redacție,
Dezvălui câteva secrete în legătură cu creșterea și înmulțirea perușilor, pentru toți cei care își doresc un astfel de companion înaripat.
Cu 2 ani în urmă m-am decis să fac cadou copiilor, la reîntoarcerea în țară din Italia, 2 peruși. Atunci nu știam prea multe despre creșterea și îngrijirea lor, dar timpul le-a rezolvat pe toate. Ca orice pasăre aflată în captivitate, ca să crească și să fie sănătoasă are nevoie de următoarele: hrană completă, spațiu cât mai mare și căldură în anotimpul rece. În primul an i-am ținut într-o colivie normală, rotundă, unde am observat că nu erau atât de jucăuși pe cât ne doream noi și în acel moment am înțeles că trebuie să le ofer un spațiu mult mai mare. Am meșterit o cușcă din fier striat, cu suprafața de 1×0,5 m și înălțimea 40 cm pe care am îmbrăcat-o cu rapiță cu ochiuri mici, după care am decorat-o în interior cu tot felul de leagăne, oglinzi, clopoței și ramuri. Ca răsplată, perușii își arătau bucuria prin triluri și zburdând dintr-un colț în altul al cuștii.
Citind mai multe cărți referitoare la păsări, am aflat că prin amplasarea unui cuib artificial din lemn în interiorul coliviei, îi poți determina să se împerecheze, lucru care s-a și întâmplat. Miracolul s-a întâmplat anul trecut când Coca, femela, a făcut 3 ouă. Clocindu-le, după 3 săptămâni au ieșit 3 pui golași și foarte mici. Puii au fost crescuți de ambii părinți, sarcina cea mai grea având-o Cocolino, masculul, care avea misiunea de cărăuș de mâncare. La 2 săptămâni puii sunt acoperiți de un puf. La vârsta de 6 săptămâni puii au devenit independenți se hrăneau singuri, atunci i-am separat de părinți, ca aceștia să se poată reproduce din nou.
De la 2 peruși am ajuns să avem 6, fără a fi avut multe sacrificii de făcut și suntem mândri de ei. Toată atenția în casă, ei o primesc. Musafirii care ne-au călcat pragul îi admiră pentru ciripitul și penajul lor. Într-un cuvânt ei sunt cei care ne fac să avem o atmosferă mai plăcută în familie, sunt prieteni adevărați.
De reținut:
Spațiul mai mare este benefic pentru reproducere;
Cuibul artificial să fie de 20×15 cm;
Ca hrană folosiți semințe de floarea-soarelui, mei, ovăz, semințe Naturalmixt, care conțin hrana completă pentru papagali, lucernă verde, spanac, salată, morcov ras, pâine înmuiată și stoarsă.
Vitamine le-am dat Vita Plus pentru păsări exotice, 4 picături în 100 ml apă și complex polivitaminic buvabil Romvac 3, 1 ml la 1 l apă.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: perusi | Revista Practic idei

Leave A Reply