Pepino, exotică și comestibilă

1
planta de pepino
Foto: Corina-Mihaela Marin Zaharia
Corina-Mihaela Marin Zaharia, sat Văleni, com. Pădureni, jud. Vaslui
Dragi cititori,
Număr de număr, revista “Practic-Idei” aduce în atenția cititorilor ei fideli experiența celor care iubesc natura. Domeniul florei s-a diversificat și a adus în straturile sau ghivecele de flori și plante din alte zone, pe care încercăm să le aclimatizăm în țara noastră.
Am avut și eu curajul să-mi cumpăr o plantă exotică ce face și flori, dar și niște fructe comestibile. Această plantă se numește pepino și este originară din America de Sud. Când am cumpărat-o avea 10 cm și semăna cu un fir de răsad de roșie, iar la frunze este o plantă între roșie și cartof. S-a prins, a crescut, a înflorit și acum are niște fructe mici asemănătoare cu roșiile.
A crescut greu la început și i-am aplicat același tratament cu insecticide și fungicide ca la roșii, deoarece erau mici găuri în frunze. În luna august au apărut mici inflorescențe de culoare albastru-violet care se deschid dimineața, iar spre seară se închid. Fiecare inflorescență are 6-7 flori, iar acestea se autopolenizează. Florile s-au scuturat, iar acum Pepino are rod. Între timp am aflat că fructele de pepino au gust de pepene galben și cei care au ajuns în Spania, Italia le-au gustat deja, acolo existând mai multe soiuri. Pentru grădinar fructele sunt cele mai interesante. Au mărimea de aproximativ 15 cm, ca formă amintesc de avocado (o pară mai mare). Sunt aromate, dulcege. Cel mai des sunt galbene, galben maronii, mov închis cu dungi, deseori sunt fără semințe. Se consumă crude, înăbuşite, prăjite. Fructul este foarte sensibil la transport și probabil de aceea nu am prea văzut asemenea fructe în comerț la noi. Perioada de vegetație este între 3-7 luni. După ce se recoltează aceste fructe se pot consuma ca atare. Sunt dulci și se pot folosi și la salatele de fructe. Cel mai bine ar fi ca planta să aibă un ghiveci de 40 l, pentru a crește nestingherită.  Se poate înmulți prin butași și semințe. Butașii trebuie să aibă 15 cm; îi luați în februarie-martie și îi puneți în nisip amestecat cu pământ: se vor prinde într-o lună.
Pepino trebuie să ierneze la cald (în seră, în casă etc.). Temperatura nu ar trebui să scadă sub 5 grade Celsius. Primăvara din plantele-mamă prelevați butaşi pentru înrădăcinat şi distrugeți plantele bătrâne, deoarece cultivarea lor ulterioară ar fi nerentabilă. Sper să ajungă la maturitate și fructele pe care planta mea le are acum și planta să poată trece cu bine peste iarnă, pentru ca în primăvară să mă bucure iar cu flori și fructe. Sper ca articolul meu să-i încurajeze pe cei care iubesc plantele exotice. Vă doresc succes tuturor!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Am cumparat planta pepino dintr-un supermarket. S-a dezvoltat foarte repede. Este foarte invaziva ca si goji. A produs flori fara a fructifica pina toamna, cind a facut fructe. Adica prea tarziu.
    Am aflat ceea ce nu scrie aici, ca nu fructifica la temperaturi mai mari de 30 grade celsius. Deci, doar in casa are sanse.

Leave A Reply